Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.11.10. 19:55 mijemaja

BURRITO MARHAHÚSSAL spanyolosan

Címkék: pörkölt tortilla marhahús egytálétel bab főétel húsok #összes Mexikóból Spanyolországból

burrito marhahússal spanyolosan.JPGBurritót Mexikóban esznek, de persze ez a töltött, visszahajtott és megpirított tortilla Mexikó határain túl is igen népszerű. Pl. a TEX-MEX-konyha révén az Észak-Amerikai földrész alsó részén is, és Spanyolországban is. A spanyolok nagyon szeretik a burritót marhahússal készíteni, ettem is ilyet odakint. Aztán idehaza próbálkoztam után-gyártani, és a spanyolos burrito ízét úgy kaptam vissza idehaza, (ezt írom le most nektek!), hogy darált marhahúsból készítettem pörköltet, teljesen zsírjára pirítottam, elkevertem a főtt babbal vagy babpürével, és azzal töltöttem a burritót.       

A burritónál a lényeg a tortilla (akármilyen gabonából, búza vagy kukorica, ami kapható), ezt kitesszük az asztal közepére, és köré rakjuk a mártogatósokat, na meg a tölteléknek valókat, amiből jelen esetben a lényeg a bab és a marhapörkölt:

  • Babot (egyben vagy pürében)
  • A marhapörköltet, amihez római kömény és bors , valamint chili kihagyhatatlan, és nem is pörkölt, mert szinte teljesen lepirítom
  • Tejfölt
  • Avokádókrémet
  • Reszelt sajtot
  • és bármit, ami van, zöldség és aprózható

Nézzük a babot, ami kell bele. 

A bab lehet egész is, püré is, lehet variálni kedvetek szerint:

A főtt egész szemes vörös vagy fekete babot kirakom tálra, s ki-ki megszórja vele a tortilláját. Ehhez a babot sós, ízes vízben megfőzöm (egy hagymát mindenképp teszek hozzá, kellevelet, zellerszárat, paprikacsumát, ilyesmit, hogy jobb íze legyen), de ugyanilyen jó, ha bablevesből/babfőzelékből kiszedett babot, netán babsalátát adok a pirítás alatti pörkölthöz és elkeverem.

Egyébként akár bele is főzhetem a babot a pörköltbe! a vízzel felengedett pörkölthöz, - vagyis a pörkölést követő párolási fázis legelején- hozzáadhatom az előző nap már beáztatott babot, és együtt főzöm puhára.

Jó a babpüré is, a spanyolok is eszik, nemcsak a tótok és az erdélyiek. Ilyenkor az előre megfőzött, vagy konzervből kikapott sós főtt babot, (az sem baj, ha bármilyen ízesítésű, talán a legjobb a paradicsomos babkonzervből) egy-az egyben  villával összenyomok, ízesíthetem (tejfölt, sajt, avokádókrém, paprikakrém, aprózott hagyma, paradicsommártás, fűszerek, stb.), és kész.

Burritóhoz marhapörkölt készítése:

Maradék pörkölt is hasznosítható! A lényege, hogy a szokásos fűszerezés mellett erőteljesebb a bele való bors, kell őrölt római kömény, nem árt egy kis őrölt koriander sem, és akár korianderzöld, akár petrezselyemzöld.

Egy-két nagy fehérhagymát aprítva megfonnyasztok 1-2 evőkanál olívaolajon. Megforgatok rajta egy kis aprózott paprikát, esetleg valami belereszelt zöldséget (répát, zellert, fehér répát). Rádobom a negyed kilónyi darált marhahúst, barnítom, pirítom, saját levében, amíg csak lehet.

Fűszerezem: 3-4 gerezdnyi fokhagyma, őrölt bors, őrölt római kömény, őrölt kömény, őrölt koriander mindből felcsippentett mennyiség (lapos kk) kell. Zöldhagyma igen jó bele! Felöntöm vízzel (ha babot teszek bele, most jöhet!), és puhára főzöm egy erős óra alatt. Ha van időm, a burritóhoz órákig párolom igen kis tűznél ezt a pörköltet. Időnként kanalanként adok hozzá vizet, oda ne kapjon. A végén nagyobb tűznél teljesen lepirítom, ne legyen leve, mert akkor eláztatja a tortillát. Ha ilyen hosszan párolom, akkor a végén szinte mállik a marhahús, kanállal krémesen kenhető!

Burrito töltése:

burrito marhahússal készítve.JPG

A képeken balról jobbra, felül: fekete bab főzve, babpüré tejföllel készítve, marhapörkölt még párolás alatt, zöldségekkel főzve, Alul: a tortilla kenése pörkölttel és darabos babpürével, a burrito összehajtása és tálalása.

A tányérunkra tesszük a tortillát. Megkenem a pörkölttel, megkenem a babpürével, tejföllel, és minden mással, amit találok. A lényeg: sokféle íz legyen mellé tálalva, ha egy falatka is az (tényleg, fél paprika összekockázva, egy paradicsom, stb. együtt azért látványos is, jó is)!!!

Sok salátaféle: zöldsaláta, káposzta, répa reszelve

Egyéb mártásféle, pl. amikor fotóztam volt az asztalunkon, fehér, piros és zöld:

burrito marhahússal mártogatósokkal.JPG

  • fehér. kapros tejföl,  (tejfölbe aprózott zöld kapor, só és fehér bors, ezt kevertem össze)
  • piros: uborkás, olajbogyós paradicsommártás (Hagymát fonnyasztok, uborkakockát dobok rá, felöntöm egy paradicsompürével, só, bors és összeforralom.)
  • zöld: zöld csípős paprikakrém (megsütöm a paprikát pár gerezd fokhagymával együtt, apaprika héját lehúzom, a többit olajostul-fokhagymástul összeturmixolom, és isteni.)

Ha megtöltöttem a tortillát, összehajtom.

  • Amikor kicsi a tortilla, (kisebb az átmérője), akkor csak így formázom : kenés után mindkét oldalt behajtom, a másik kettő végét visszahajtom reá. Kicsit instabil. Segít, ha előtte mikroban- sütőben- megmelegítem a tortillát.
  • Ha nagyobb a tortilla, felsodrom kenés után, mint a palacsintát, és behajtom a két végét, mint a hortobágyi húsos palacsintánál.

Burrító megpirítása: Az így elkészített burritot megpirítom.

Sütését tekintve az egyszerűbb módszer a száraz pirítás (jó lenne hozzá Apa aszódi sparheltje a platnival…), ekkor majdnem szárazon, vastag falú serpenyőben megpirítom a tortilla mindkét oldalát (alul-felülre gondolok, ne vitatkozzatok velem, hány oldala van a tortillának).

Olajban is kisüthető, főleg a palacsintás változat. Az nagyon finom ropogós, rém elegánsan lehet srégen(középen átlósan, ferdén) félbevágva tálalni, - és mi a hibája? Fröcsög, sok a mosogatnivaló, és főként megesszük a sütőolajat a burritóval, ami a spanyolokat láthatóan nem zavarta, mert ahol ettem, épp így készítették…El kell ismernem, nem véletlenül, nagyon finom kisütni! Sokkal jobban egyben is marad. Hát, ki kell mondanom, ami ilyen finom, az hizlal.

Pirított burrito tálalása:
A kész burrito mellett ott marad a sok szép zöld (gyep helyett) saláta, mártogatós stb. Felhívom figyelmeteket pl. a sárgarépás káposztasalátára, lilakáposzta salátára, igen jól passzoltak a sült burritóhoz.

Lehet mellé falatozni, mártogatni kedvünk szerint.

Egyébként amikor összeraktam kettőt édesapátoknak, meg sem mondta, hogy bab volt benne, illetve melyik burritoban volt bab. Csak pislogott: Volt benne bab? Hát igen, nála az I.o.minőség = megeszi. Szuper minőség = még 1x megeszi. Viszont ti is ettétek – tehát tudjátok, isteni így a burrito!!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr875623622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása