Na, azért villányi, mert a sógornőm így készítette testvérének, az én páromnak, és ő biza Villányban él.
A párom nagyon szereti, és csak a lustaság akadályoz meg abban,hogy gyakrabban így készítsem el a hagymát neki, mert kicsit nehezebb, mint a normál hagymakarikázás.
Az elkészítése egyébként pofonegyszerű, és mutatós lesz tálaláskor:
1. Veszem a szép lila hagymákat és óvatosan felülről a szára felé felvágom:
- egyrészt a kezem miatt óvatosan, meg ne vágjam,
- másrészt azért, mert akkor jó, minél vékonyabbakra, leheletnyi karikákra vágom fel, minél mélyebb bevágással a töve felé,
- de a teljes hagymát egyben kell hagynom.
2. A hagymarétegeket óvatosan szétnyitom (azért óvatosan, ki ne tépjem, le ne szakadjon, vagyis továbbra is a hagyma egyben hagyása mellett) besózom a hagymát.
3. Jól záródó edénybe teszem, és adok neki legalább néhány órát, de egy nap után jó, több nap után még jobb.
4. Tálalás előtt közvetlenül kiveszem az edényből, (becsukom az orrom, mert hagymaszaga van, kinek jó, kinek nem), tálra teszem és ráfacsarok egy kis friss citromlevet.
5. Szerintem szokatlan ez az egyben hagyva felkarikázott hagyma, jól mutat a tányéron, és citrommal az illata se olyan erős. Ekkor már csak nézem, milyen élvezettel eszi a párom!