Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.11.16. 00:24 mijemaja

Sajtos juhtúrós gombóc levesbe vagy köretnek

Címkék: köret sajt gombóc levesbetét juhtúró #összes

juhtúrós gombóc.JPGSzeretjük a gombócos leveseket, (a gombócokat a levesekben), de apátok nem nagyon ette velünk a gombócot belőle, erre kitaláltam a vajas galuska juhtúrós változatát – aminek karakteres –de kellemes!- juhtúrós íze van a szánkban, és ennek köszönhetően erre apátok azt mondta: „Ezt a gombócot már meg lehet enni”…  

Hozzávalók:

egy darabka vaj, egy kis kockasajt, egy darab juhtúró, egy tojás, annyi liszt, amennyit felvesz, (10-12 evőkanálnyi nekem), só, esetleg bors.

Elkészítése:  Nézzétek meg a tányéron: alig van vele munka. Odaütöm a tojást, megfűszerezem, mellé teszem a juhtúrót (azért ilyen szép a formája, mert backamadarasi), a sajtocskát. Villával összenyomom az egészet, beleszórom a lisztet/lisztféléket. Elkeverem és kész is. Kicsit részletesebben:

juhtúrós gombóc készítése.JPG1. Tálban habosra összekeverem az alábbi hozzávalókat:

  • tálba teszem a diónyi darabka vajat (tányéron legfelül láthatjátok)
  • mellé teszek kb. ugyanannyi juhtúrót (ha van több juhtúróm, akkor elhagyom a vajat!!!!!!!!!!!)
  • egy mezei kockasajtot teszek hozzá (reszelt sajt, feta, bármi jó hozzá, amilyen sajt
  • jöhet egy tojás beleütve
  • végül fűszerezem: só, bors, esetleg szerecsendió, és jó zöldfűszer is bele

2. Hozzáadom a lisztet (annyit, amennyit felvesz):

  • általában 2 ek sima lisztet szitálok bele,
  • aztán 1-2 ek réteslisztet simán belekeverek,
  • majd 1 ek búzadara jön,
  • és addig keverek hozzá lisztet, mígnem kellemes, szaggatható keménységű tésztát nem kapok. 

3. Pihentetem 10-30 percig. (Nem feltétlenül kell, de a gríznek tesz jót, megduzzad, és puhább, lazább, könnyedebb lesz a gombóc tőle.

4. A levesbe beleszaggatom: lehet galuskának villával, de lehet vizezett kézzel gombócokat formálni.

Megvárom, hogy feljöjjenek a gombócok, pár percig gyöngyözve, kis lángon forralom, aztán a tüzet elzárva, lefedve pihentetem.

Nagyon finom így, zamatos, erőteljes ízű, gombócot kaptam, azt hiszem, ezt még köretként is használom, szaftos húsok mellé!!!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr25362702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása