Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.10. 11:19 mijemaja

Déneske sepsiszentgyörgyi köményes pálinkája

Címkék: pálinka ital köménymag #összes

Van belőle, még Déneskéék hagyták itt, de a fotó nem adja vissza az ízét, tehát mesélek róla.

Margitka készíti:
-          a lábasba berak 2 erős ek köménymagot, megszórja egy ek cukorral, és pirítja, karamellizálja.
-          Ezt gyorsan felönti két liternyi vízzel.
-          Összeforralja.
-          Leszűri és a langyos szüretet összekeveri egy liternyi tiszta szesszel.
 
Üvegekbe tölti, elteszi, egy-két hét után már jó.
Olyan ez a köményes pálinka pálinkának, mint a tibeti terrier terriernek: ahogy az nem terrier, úgy ez sem pálinka, csak egy erősebb, szélhajtó hatású likőr.
Nagy beosztással kap Déneske naponta belőle, és a vendégek is ezzel lesznek megkínálva, olyankor Déneske is iszik belőle, ezért aztán nagyon tudja kínálni…
 
 

Mama temetésére átjöttek az erdélyi rokonok. Nemrég mi voltunk Aradon Ildikó néni temetésén, ahol a néni férje,  Béla bácsi fejbeverősen erős, saját kezűleg főzött pálinkája melegített fel bennünket a hidegben (arrafelé a temetés után még a temetőkapunál kaláccsal és pálinkával kínálják a temetésen résztvevőket s még az arra járókat is!). Ennek kapcsán szóba került Déneske gyomorjavító köményes pálinkája is, és kiderült, lehet másként is készíteni, Ezt javasolták:

  • 3 ek cukrot karamellizáljak
  • 3 ek köménymagot pirítsak át benne, s ezt öntsem fel
  • 3 dl vízzel. Összeforralom,
  • és ehhez egy liternyi erős törkölyt adva kb. annyira erős (kb.35 fokos) köményes pálinkát kapok, mint Déneske pálinkája, csak kicsit erőteljesebb benne a kömény. Ha erősebbet akarnék, igazi gyomornyugtatót, másfél liter pálinka az igazi hozzá.

 

Még nem készítettem el, de - mint most kiderült- székely ágon ez is egy jól bevált, régi családi recept!

 
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr472071152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása