Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.11. 12:31 mijemaja

Bableves szárzellerrel, ami igen finom így együtt

Címkék: leves sonka bab szárzeller leveszöldség #összes

A szárzellerrel kései találkozásom volt, gyerekkoromban nem is tudtam, hogy létezik, na de amikor megláttam, kipróbáltam, és azóta esszük nyersen, karikába, csíkba vágva, esszük sütve köretnek, töltök vele halat, húst, készítek belőle levest, főzeléket, adagolom húsok mellé (sülni, párolódni), rizottókhoz stb.

Hozzávalók: mint minden bableveshez:
-          egy darabka füstölt
-          fél kilónyi bab, a képen gyönyörű ízes menyecskebabbal készítettem, de lehet fehér aprószemű, tarkabab, kicsi pirosbarna májbab, stb.
-          1 ek zsiradék, jellemzően libazsír
-          leveszöldség: 2-3 répa, 1-2 fehér répa, egy darab zellergumó, és egy szép adag szárzeller
-          1-2 gerezd fokhagyma, egy kisebb fej hagyma
-          fűszerek: só, bors, piros paprika, 1-2 babérlevél, egy icipici kis csípős paprika
 
Elkészítése:
 
  1. A babot előző este beáztatom.
  2. Másnap az áztatóvizet leöntöm, tiszta sós vízzel felteszem főni a füstöltet és a babot, csak annyi vízzel, ami alighogy ellepi, mert a többi víz majd a rántásból jön hozzá.
  3. Hozzáadom az egész fej hagymát és 1-2 levélke babért.
  4. Megpucolom és összevágom a zöldségeket: répa nagykockákra, zeller kicsi kockákra, fehér répa közepes kockákra aprítva kerül a levesbe.
  5. Közepes barna rántást készítek, aztán a rántást félrehúzva megpaprikázom, belenyomok 1-2 gerezd fokhagymát, jól elkeverem, és felöntöm jó hideg vízzel. Felforralom, aztán egy szűrőn keresztül (nehogy  lisztcsomó kerüljön a levesbe) beleöntöm a levesbe a rántást.
  6. A zellerszálakat összevágom, az utolsó tíz percre beleöntöm a karikákat a levesbe. Szeretem, ha nem puhulnak meg, hanem olyan jó kis roppanósak maradnak (érdekes az intertextúra: puha bab, félpuha zöldségkockák többféle méretben, roppanós szárzellerkarikák a folyékony bablevesben a gyönyörűségünkre…).
  7. Tálaláskor a szárzeller gyönyörű kis levélkéit beleaprítom a tányérokba.
  8. A benne főtt füstöltet kiveszem, ha nem elég puha, még tovább főzöm egy kevés lével, azt úgyis csak apátoknak tálalom a tányérjára.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr602073994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása