
Hozzávalók:
- 1 liter megaludt tej,
- Búzadara (tenyértől függően 8-10 maroknyit szórok bele, ha kevesebb, akkor nem elég kemény, ha több, túl kemény a massza)
- Cukor /2-3 ek és egy vaníliás cukor)
- Pirított morzsa
- tejföl
- reszelt citromhéj
A citromhéj egy fontos adalék, ugyan nélküle is jó a túrógombóc, de ettől lesz igazán pikáns, különleges, ahogy mondani szoktam: A túró és a citrom (na meg a vanília) szeretik egymást... Anikó ette a minap, és dícsérte, milyen finom (észre sem vette, hogy nem igazi, hanem hamis túrógombócot eszik), s rákérdezett: Mi van ebben, csak nem citromhéj?
A története: Ha megromlott a tej, (vagy csak lejárt a szavatossága), akkor Édes kitette a napra, és hagyta megaludni. Utána a hűtőben pihentette egy-két napot is, és jött a hamis túrógombóc. Évek óta nem tudtam ilyet csinálni nektek, tehetem a napra, csak valami izé lesz belőlük túróféle tartalom nélkül, ámde Palkonyáról szereztem tejet – és ilyen igazi aludttej lett belőle, amit a képeken is láthattok.
- Édes feltette az aludttejet egy lábasban, vigyázott, ne törtje össze.
- Amikor rottyant, belekevert érzésre búzadarát, mintha tejbegrízt készítene.
- addig keverte csak, amíg (mint a puding) fel nem buggyant egyet, akkor, azonnal levette a tűzről, keverte még egy picit, akkor keverte bele a két kanál cukrot, vaníliás cukrot, csipet fahéjat is. Itt nem emlékszem citromhéjra, de nem kizárt, hogy volt – én viszont biztosan keverek hozzá. Édes nem cukrozta, de én adok bele egy -két kanálkával!,
- Édes közben gyorsan elkészítette a pirított zsemlemorzsát,
- és ha kihűlt a massza, vizes kézzel (!!! ez fontos, csak így lehet formázni!) formás gombócokat formált belőle, a frissen elkészített morzsába forgatta őket.Én a morzsába forgatással, görgetéssel szoktam a "gömbölyű" gombócformát eltalálni.
- Egy javítás: inkább kevesebb grízt adok és többet várok a szilárdulásra, mert úgy könnyedebb formázni, és ha túl puha, sima zsmlemorzsát adok hozzá 1-2 ek mennyiséget, ha az megduzzad, meg is köti jobban a gombócot.
- Tálalás: bőséges cukros tejföllel, azonnal, még langyosan megtörtént.
Ez a könnyű elkészítés szerintem ugyanolyan finom, de másnapra már kevésbé repülős gombócot adott.
Hasonlít Édes hamis túrógombócához a Csalogány alapítványnál megismert „ISKOLAMAMA” hamis túrógombóca is, csak amíg Édesnél az aludttejből kicsapódó túróhoz a forrásban lévő tejsavóval készített,

kvázi „tejbegríz” adja a többit, addig Iskolamama kukoricadarából készített puliszkával keveri össze a túrót, és szintén langyosan, kézzel formálja meg, főzés nélkül a gombócokat.
Édes a Nők lapjában vagy F. Nagy Angéla könyvében vagy valahol mástól olvasta, hogy milyen a hamis túrógombóc, - az úgy megtetszett neki, hogy alig volt utána a másikból.
Olyan könnyű készíteni, hogy ezt készítem, ízesítem mindenfélével:
- a szokott prézli+ tejföl, porcukor
- gyümölcsmártások
- cukros dióba forgatom, karamellel tálalom, keserűcsoki öntettel
