Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.14. 10:36 mijemaja

Kelbimbó főzelék Édes szerint

Címkék: krumpli köret kelbimbó főzelék babér köménymag édestől #összes

Kezdem azzal, hogy édesanyám, azaz Édes mindíg krumplival készítettee a kelbimbót! Hozzávalók:

-          fél kilónyi kelbimbó (levágom a végüket)
-          valamivel kevesebb krumpli
-          egy kevéske kelkáposzta jó, ha van bele, nem gond, ha nincs
-          egy fej hagyma
-          fűszerek: só, bors, kömény, babér
-          zöldfűszer: petrezselyemzöld vagy kapor (jó ám a korianderzöld is!)
-          1 ek zsiradék, 1 ek liszt, 1 dl tej, 1 dl joghurt
 
Elkészítése friss kelbimbóból:
 
1.A zsiradékon átforgatom a kelbimbócskákat, megfűszerezem, hozzáadom a megpucolt, felkockázott krumplit, belerakom a hagymát.
 
2. Felöntöm vízzel, puhára főzöm.
 
3. Besűrítem tejes-joghurtos lisztes keverékkel.
4. Összeforralom pár percig, aztán lefedve hagyom hűlni.
 
Paprikázhatom is – úgy is finom, tudjátok, az a piros kelbimbó főzelék!!
Alternatív készítési mód: Ha pirításkor megszórom liszttel a krumplis-hagymás kelbimbót, akkor a végén egyszerűen csak a joghurtot keverem bele, és tejjel szoktam annyira hígítani, amennyire éppen szeretem a sűrűségét. Édes mindíg azt mondta, hígítani könnyű, sűríteni nehezebb, na de akkor nem volt még étkezési keményítő, ami tényleg nagy segítség, ha elrontom a sűrítést.
Ha túl híg lett Édes kelbimbója, úgy tette az asztalra, hogy "Aki azt meri mondani, hogy ez főzelék, annak a fejére öntöm!"- s mert tényleg előfordult, hogy öntötte, hát csak magunkban pukkadoztunk anno. 
 
 
Mirelit kelbimbóból:
-          annyi a különbség, hogy a mirelit kelbimbót a felaprózott hagymával a fazékba teszem, 
-          fűszerezem (tudjátok, só, őrölt kömény, bors és babérlevél)
-          felöntöm vízzel (ha van tésztalé, gombóc-főzőlé, maradék leves, még jobb!) - és megvárom, míg   felenged.
-      ekkor hozzáadom a krumplikockákat.
-          Így főzöm puhára. (vagyis teljesen elmarad a zsiradékon pirítás )

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr292080318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása