Kezdem azzal, hogy édesanyám, azaz Édes mindíg krumplival készítettee a kelbimbót! Hozzávalók:
- fél kilónyi kelbimbó (levágom a végüket)
- valamivel kevesebb krumpli
- egy kevéske kelkáposzta jó, ha van bele, nem gond, ha nincs
- egy fej hagyma
- fűszerek: só, bors, kömény, babér
- zöldfűszer: petrezselyemzöld vagy kapor (jó ám a korianderzöld is!)
- 1 ek zsiradék, 1 ek liszt, 1 dl tej, 1 dl joghurt
Elkészítése friss kelbimbóból:
1.A zsiradékon átforgatom a kelbimbócskákat, megfűszerezem, hozzáadom a megpucolt, felkockázott krumplit, belerakom a hagymát.
2. Felöntöm vízzel, puhára főzöm.
3. Besűrítem tejes-joghurtos lisztes keverékkel.
4. Összeforralom pár percig, aztán lefedve hagyom hűlni.
Paprikázhatom is – úgy is finom, tudjátok, az a piros kelbimbó főzelék!!
Alternatív készítési mód: Ha pirításkor megszórom liszttel a krumplis-hagymás kelbimbót, akkor a végén egyszerűen csak a joghurtot keverem bele, és tejjel szoktam annyira hígítani, amennyire éppen szeretem a sűrűségét. Édes mindíg azt mondta, hígítani könnyű, sűríteni nehezebb, na de akkor nem volt még étkezési keményítő, ami tényleg nagy segítség, ha elrontom a sűrítést.
Ha túl híg lett Édes kelbimbója, úgy tette az asztalra, hogy "Aki azt meri mondani, hogy ez főzelék, annak a fejére öntöm!"- s mert tényleg előfordult, hogy öntötte, hát csak magunkban pukkadoztunk anno.
Mirelit kelbimbóból:
- annyi a különbség, hogy a mirelit kelbimbót a felaprózott hagymával a fazékba teszem,
- fűszerezem (tudjátok, só, őrölt kömény, bors és babérlevél)
- felöntöm vízzel (ha van tésztalé, gombóc-főzőlé, maradék leves, még jobb!) - és megvárom, míg felenged.
- ekkor hozzáadom a krumplikockákat.
- Így főzöm puhára. (vagyis teljesen elmarad a zsiradékon pirítás )