Judithkával beszélgetünk a régi időkről. Feljöttek a régi ételek is, többek között a töltött zsömle gyerekkorunkból.
Baracklekváros túrós zsemle
Túróval töltött zsemle SPONTÁN avagy készítem
Ma úgy csináltam túróval töltött zsemlét, hogy semmit sem agyaltam, csak készítettem, és utána néztem át, mit is használtam hozzá. Gondoltam, ez hasonlít legjobban ahhoz, ahogyan Édestől tanultam.
Hozzávalóim:
- 5 zsemléhez
- ½ kg túrót,
- Két tojást (külön a sárgát és a fehérjét)
- 5 dl tejet
- Két tasak vaníliás cukrot
- Egy citromot reszelve is a héját és aztán a levét
- Talán 10 dkg mézet, mondjuk úgy, hogy zsemlénkét 1-1 tk méz és egy ek méz a tejbe
- És igen, ha lehetne mazsolát, akkor azt beáztattam volna egy kis rumba, és azzal együtt kevertem volna a túróba, így csak bekevertem egy ek-nyi rumot. (Én imádnám a mazsolát, de akkor enyém lett volna mind az 5 zsömle)
A zsömle elkészítése:
5 zsemlét szikkasztottam, harmadban levágtam a kalapját, így sokkal könnyebb a száraz zsemle belsejét kiszedni, amit ugye kikapartam egy tálba.
A ½ kg túrót villával összetörtem, jött a citrom reszelt héja, a citrom leve, a rumocska (ez teljesen opcionális!), a vaníliás cukor (ha nem lett volna, vanília aromát mindig tartok itthon, és az is jó belecseppentve), kevés méz, és persze a két tojás sárgája. Elkevertem.
A tejet felmelegítettem, édesítettem kis mézzel édesítettem, egy vaníliás cukrot is öntöttem hozzá. Ebbe mártottam bele a zsemléket. A kalapjukat.
A zsemléket egy kivajazott jénaiba ültettem, a kalapokat melléjük készítettem.
A maradék tejbe tettem a zsemlék belét, és beáztatás után jól kifacsarva hozzáadtam a túróhoz.
Eljött a tojáshabverés ideje, a két tojásfehérjét kemény habbá verve hozzákevertem a túróhoz.
Az így kapott masszát belekanalaztam a zsemlékbe. Kicsit púposan el is fért mind.így legalább volt a kalapoknak tartása, mert ugye a zsömlekalapokat rögtön rájuk tettem, tejföllel megkentem őket, a maradék tejet alájuk öntöttem.
Zsutty – ment a sütőbe.
Lehetett volna úgy is készíteni, hogy a zsemlékbe épp csak löttyintek a tejből, abbakanalazom a túrót, és a tejet a zsemlék alá öntöm a jénaiba, s úgy sütöm meg, akkor is beszívja, legfeljebb nem lesz ennyire egyenletesen lágy.
A sütőben vigyázni kell vele, mert hamar elkészül, és ha túlsütöm, feketedik.
percig sütjük! Még forrón megszórjuk porcukorral!
Szeretném tisztázni: ez túróval töltött zsömle. A bulocski egy szláv étel, ettem Lengyelországban, eszik az oroszok, tán még az ukránok is, de ez utóbbi csak feltevés, és persze eszik a tótok is idehaza. Ám a bulocski egy kelt tésztás, túróval töltött „bodag”, ahogy felénk mondták. Nem töltött zsemle. És a túró kikandikál a kelt tésztából. Ezt csak azért mondom, nehogy félre vigyenek benneteket, elvégre az a 40-45% tót vér ott kering bennetek, igen fontos, hogy megkülönböztessétek a bulocskit a töltött zsemlétől.
Megjegyzem, lehet készíteni más töltelékkel is,fahéjas almával, darált sonkával és sajtkrémmel, vagy reszelt sajttal és tejföllel elkeverve, mehet bele főtt tojás, zöldfűszerek, maradék sonka – szóval kellemes és gyors vacsora lehet egy sósan töltött sült zsömle. De nem bulocski…