Ecetes burgonyasaláta
A mindenki által ismert és remélhetőleg szeretett klasszikus:
- a sós vízben, héjában megfőzött krumplit meghámozom és karikákra (vagy kockákra) vágom,
- a vöröshagymát vagy lila hagymát, netán vegyesen vékonyra karikázom és besózom a készítés előtt fél órával, had járja át a só, (térfogatra a krumpli:hagyma arányt 2:1-re veszem)
- a hagymát összekeverem a még meleg krumplival
- elkészítem az öntetet: annyi vizet, ami majd ellepi a hagymás krumplit, ízesítek: ecetet adok hozzá, cukrot keverek el benne teljesen. Akkor jó, ha kellemesen édeskés-savanyú.
- Az öntettel elkeverem a salátát, és érdemes legalább 2 órát pihentetni, de másnapra az igazi! (Megfigyeltem, minél melegebben kerül a krumplira az öntet, annál kellemesebb lesz az íze!!!)
Zöldfűszerrel ízesíthetem!
- Tényleg nagyon jó hozzá a kapor,
- illik a snidling is.
- Ha koriander zöldje kerül bele, teljesen titokzatossá válik, nagyon pikáns lesz.
Citromos burgonya saláta
Az öntete azonban más: citromlével elkevert fűszeres olívaolajjal öntöm le.
Általam használt fűszerek: só és bors mindig, kömény, zöldfűszerek néha.
Nagyon jó, ha reszelt citromhéjat is adok hozzá!!!! – ettől nagyon pikáns, aromás citromízt kap a krumpli.
Apátok így szereti jobban.
Antal Imre („Az ecet megöli a paradicsomot!”) hatására eleinte csak a paradicsomsalátát készítettem citromos öntettel, aztán jött az uborkasaláta, a krumplisaláta, a zöldsaláta, és kiderült, apátok így mindent jobban szeret. A halkonzervet és a kocsonyát is citromlével eszi – nektek egyenlőre mindkét módon készítve bejön..