Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.18. 11:00 mijemaja

Túrós csusza

Címkék: túró tészta főétel szalonna csuszatészta #összes

Túrós csuszát eszi az ember magában, és eszi harcsa pörkölthöz, Aszódon Bangó Katóék ették PAPRIKÁS CSIRKE elmaradhatatlan köreteként!

A mezei túrós tésztától megkülönbözteti, hogy:
- igazi csuszatésztából, vagy ha nem megy, hát legalább nagykocka tésztából készül (fodros is lehet)
- szalonnazsírra dobom a tésztát
- csak juhtúróból készítem
- és tálaláskor szalonnapörccel szórom meg.
 
Ennyi elég is az elkészítéséhez, nem?
Hozzávalók ennek megfelelően:
-          csuszatészta vagy - jobbhíján!- nagykocka tészta
-          füstölt szalonna, ha lehet, akkor húsos kolozsvári
-          juhtúró, kevés tejföl
1. Mindenképpen az előkészítéssel kezdem:
-          felaprózom a szalonnát (annál szebb a pörc, minél kisebbek a kockák)
-          serpenyőben, kevés zsiradékon (jó a mangalicazsír hozzá) a szalonnakockákat kisütöm, a pörcöket leszűröm, a tányérra kiszedem
-          a zsírt benne hagyom a tészta alá
 
2. Kifőzöm a tésztát: jó bő, sós vízben.
 
 
 
 
 
 
 
3. Összekeverem a szalonnazsírral, és a pörcből egy keveset már így hozzákeverek, szeretem, ha nemcsak a tetején van. (Ez utóbbi opcionális, én így szeretem.)
 
 
4. Összekeverem a juhtúróval az egészet.
 
 
a.) fogyasztható így is!!!
 
b.) fogyasztható sütőben átsütve!
 
Sütve: A tányérban vagy egy jénaiban / tepsiben beteszem az elkészített, túróval elkevert, megszórt, pörccel meghintett, valamennyire megtejfölözött tésztát a az előmelegített, forró sütőbe teszem.
Addig sütöm, mígnem a túró a tetején „meg nem pókhálósodik.” Meglátjátok, úgy összeugrik is, szétfut is, mint a pókháló, teljesen megváltozik a túró textúrája: így szerintem jóval egészségesebb - de legalábbis könnyebben emészthető!
Ezt a képet a „pókháló” illusztrálására tettem ide (hiszen ez makarónival készült.)
 
Tálalás: pörccel megszórva, tejföllel meglocsolva!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr422091034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása