Elkészítése:
1. Édes egy kisebb csirke darabjait a csirke májával és zúzájával és egy jó fej hagymával együtt kb. feleannyi, aprózott zöldséggel együtt feltette annyi sós vízben főni, amennyi éppen ellepi.
(Ha nem csirkéből készítette, akkor jellemzően sertéscombból aprított fel ½-3/4 kilónyit a rizses húshoz. Én már simán darált húsból készítem nektek!)
2. Kevés zsíron átforgatott egy negyedkilónyi (20-30 dkg) rizst.
3. Ha a hús már félig puha volt, akkor átöntötte egy nagy tepsibe, hozzákeverte a zsíron átpirított rizst is. Sózta, borsozta, jól megpaprikázta és elkeverte az egészet – végül előmelegített sütőben lefedve párolta az egészet.
Nyárelején, amikor volt zöldborsónk, akkor 15-20 perc múlva kevés zöldborsót is hozzákevert a rizses húshoz, és akkor már készre párolta úgy 10 perc alatt az egészet.
4. A sütőből kivéve ellenőrizte, elég sós-e, ha kellett, még sózta, megszórta az egészet friss aprózott petrezselyemzölddel és kész is volt.
Gyerekkoromban lisztben megforgatott, zsírban ropogósra sütött hagymával is gazdagon megszórtuk a rizses húst. (Megjegyzem, a babpürét is ezzel a ropogósra sütött hagymával ettük, ez biztosan valami tót szokás, utána kéne néznem.)
Címke: főétel / egytálétel húsos, rizses / szárnyas, sertés / főtt és sült / honnan: Aszódról, Édestől/ alaphozzávalók: csirke, tyúk vagy sertéscomb, rizs
Csirkepörköltet készített Édes szokásosan.
A rizst is sóval feltette főni, ahogyan szokta.
A végén összekeverte a rizst a pörkölttel, összerottyantotta és kész. Ennek az volt az előnye, hogy biztosabban be lehetett lőni a víz és a rizs arányát, nem lesz se száraz, se ehetetlenül gancás a rizs.
Tovább is kell főzni, egy kis szódabikarbóna (késhegynyi!) sem árt bele.
Édes a csirkedarabokat egyben, csontosan és bőrrel együtt főzte bele (kell is az ízéhez), én most már a húsdarabokat kiveszem, miszlikbe aprítom, és bőrke, csont nélkül teszem vissza a rizses húshoz.
Viszont a végeredmény finom, ami a képen van, abból sem maradt…
Pörköltes rizses húst csinált, csak amikor összekeverte a húst a rizzsel, akkor ő mindig fogta az egész rizses masszát, átöntötte egy illően méretes tepsibe, kicsit megolajozta még, és átsütötte 10 percet a meleg sütőben.
Azt mondta, csak így tudja pörgőssé tenni a rizses húsban a rizst. Igaza volt!!!! Érdemes így csinálni, olyan lesz, mint az Édes tepsis rizses húsa. Tomi is így szereti!