A grúz pkhali
tulajdonképpen egy fűszeres, diós savanyú zöldségkrém.
Kell hozzá:
- Aprózott (miszlikbe vágott, megdarált, összeturmixolt) zöldség, jelen esetben a cékla (mondjuk fél kilónyi)
- Mozsárban összetört dió (egy maroknyi)
- Ecet vagy egy citrom friss leve
- Egy kicsike hagyma és 2-3 gerezd fokhagyma,
- jóféle zöldfűszerekből egy nagy csokor: jellemzően a petrezselyemzöld, korianderzöld, tárkony, borsikafű, kapor, zellerzöld vagy ezek kombinációja, a céklához a zeller, petrezselyem, koriander javasolt.
- Fűszerekből: só, bors.
A zöldség fajtája alapján van cékla pkhali, káposzta, padlizsán, spenót, bab, sőt, még cukorrépa pkhali is.
Elkészítése:
- A céklát megfőzöm, még melegen megtöröm*, és összekeverem a zöldfűszerekkel, had járja át az illatuk.
- Hozzákeverem a mozsárban összetört diót, reszelt hagymát és kinyomott fokhagymát.
- Sózom, borsozom és savanyítom. (Ez az alap, de érdemes kísérleteznetek a grúz fűszerekkel, pl. görög szénamaggal, csípősebb paprikával, cayanne borssal, hmeli szunyelivel is.)
Ezt a céklakrémet hűtőben érlelem tálalás előtt: érdemes reggel elkészíteni estére, de másnapra érik össze igazán. Kb. egy hétig is eláll, és csak ízesedik állás közben.
A korianderzöldet tálalás előtt, frissen keverem hozzá!
*A zellerzöld miatt szoktam zellert is vele főzni, és azzal együtt összeturmixolni.