Bableves indítása: hozzávalók a képen
- néhány kelkáposztalevél (azt bele kell aprítani)
- zellergumó, kevés karalábé, fehér és sárgarépa
- zellerzöld a végére
- egy kis darabka füstölt karaj (bármi jó ám, egy falat kolbász is)
- jóféle, egyféle vagy kétféle színű virágbab
- Egy hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma,
- Egy babérlevél, só, bors, piros paprika
- 1 ek libazsír, 1 ek liszt
Elkészítése:
- Az előző nap beáztatott babot felteszem főni a füstölttel együtt óvatosan sózott vízben, 1-2 babérlevél, egy hagyma és pár gerezd fokhagyma társaságában (ezeket a végén ki is dobom).
- Megtisztítom és felaprítom a zöldségeket, a levesbe teszem.
- Ha már puha a bab is, a zöldség is, akkor kevés tejes lisztes keverékkel besűrítem a levest. Amikor újra felforr, akkor teszek 1 ek zsírt a tetejére, és rászórom a piros paprikát és jól összeforralom. (Ne féljetek, szépen feloldódik!!)
- Kész is. Ha a füstölt még nem puha, külön puhára főzöm.