Ica egy nehéz sorsú, egyszerű, jószándékú takarítónő. A tőle kapott receptek zömében húsosak, finomak, egyszerűen elkészíthetők.
Ilyen ez az aszaltakkal töltött csirkemell is.
Hozzávalók 4 személyre
- személyenként ½-ed bőrös csirkemell
- 20 dkg aszalt szilva
- 20 dkg aszalt sárgabarack
- 20dkg aszalt áfonya
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 dl fehér bor
- Kevés olaj, só, bors
Készítése:
- A csirkemellet felszúrjuk, és beletöltjük az enyhén beáztatott, apróra vágott gyümölcsöt, a csirkemell bőrét óvatosan megsózzuk, (inkább kicsit, mint többet), bőségesen borsozzuk. (A színes borsot őrölve használtam!)
- Fóliával letakarjuk a húst, 20 percig azzal sütjük, majd levéve tovább sütjük 10-20 percig, a lényeg, hogy pirosra süssük.
- A kimaradt gyümölcsöket a megsült csirke levével meg a borral megpároljuk (szerintem ide vörös bor is jó), és ha puha, akkor az étkezési keményítővel besűrítjük.
- Rizibizivel, vagy sima rizzsel tálaljuk, mellé adjuk a meleg mártást
Ica jó tanácsa: bármilyen aszalt gyümölcs használható!!! Pl. az áfonya!!
Ha a csirkemellet baconnal körbetekerjük – még jobb a végeredmény!
Kipróbáltam: ugyanez pulykamellel, sertés karajjal is SZUPER!!!
Rákényszerültem, hogy kipróbáljam:
- csak egyféle aszalt gyümölccsel – azzal is jó,
- aztán kombináltam kevés nyers almával, azzal is jó.
- Aztán azt gondoltam Zsóka darált dióba hempergetett aszalt szilvája alapján teszek ebbe is egy kis darált diót, amit előtte megpörkölök szárazon a sütőben: hát bizony azzal (ugyan kicsit babrás, de igen jó!!