Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.07.05. 15:10 mijemaja

Fehér paradicsomleves

Címkék: leves paradicsom húsleves #összes

Tv-ben láttam, valamelyik vacsorafőzős műsorban, egy fehér ételsorban volt ez a leves. Fontos: igazi finom levest bolondítok meg így a sózott paradicsom levével!! 

  • 8 paradicsom kell hozzá, (fejenként kettő, de tényleg jóízű és nem áttetsző íztelen paradicsomnak látszó tárgy, abból csak paradicsomsalátát lehet fokhagymával, fehér borssal, citrommal varázsolni)
  • 8 pohár húsleves, (bármilyen, s azt mondom, zöldségleveshez is jó, csak a zöldfűszerekkel vigyázni, attól zöldes színű lehet a lé (az se rossz persze, halványzöld paradicsomleves lehet belőle!)
  • ½ tk só, vagy kinek mi az ízlése s a sója, de tényleg erőteljesen sózni kell!!
 
A paradicsomokat lobogó vízbe dobva, onnan szinte rögtön kivéve meghámoztam.
Rögtön összekevertem a sóval, és egy órát állni hagyom.
Utána finom szűrőre teszem és hagyom lecsöpögni pár órán keresztül.
A lecsöpögött paradicsomlevet keverem össze a húslevessel.
 
Ha így hagyom: áttetsző (leginkább opálos) paradicsomleves lesz.
Ha egy pici tejszínt belekeverek, borsozom – akkor tejszerű paradicsomleves lesz belőle.
Arra is használom ezt a módszert, néha simán úgy, hogy felülről rácsosan bevagdosom a paradicsomokat, besózom, és a levet, amit izzad, akár pár perc alatt is, ha kevés az idő, felhasználom fehér vagy zöld levesek ízesítésére.
Nagyon szeretem mindkét leves fajtát:
  • a fehéret tejjel/tejszínnel/kefírrel vagy joghurttal készítem, zöldségleves alapon. Nagyon elvinné, ha belefőznék paradicsomot! A házi paradicsomlé felső, színtelen rétegét szoktam beleönteni, vagy ezt a sózott paradicsomlevet söpröm bele a tálkáról, ahol állni hagyom a sózott, vagdalt paradicsomokat.
  • A zöldeket zöldfűszerrel, pl. a zellerszárakat belefőzve és szétturmixolva a levesalapban, vagy brokkolival, sóskával, parajjal, tavaszi zöldekkel (oroszlánfog avagy csorbóka, de rendes nevén gyermekláncfűlevél, kövér porcsin, virágzás előtt tavaszi boglárka, ibolyalevél, zamatos turbolya, medvehagyma, bármilyen salátaféle, zsenge csalán stb.)
Ezekbe nem jó a piros paradicsom, de a piros paprikakrém sem. Zöld paprikakrémet az aluljárókban vásárolt paprikákból készítek (leírtam nektek már!) - az a jó, ha csak fehér vagy zöld zöldségeket főzök a levükbe.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr702131051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása