Hozzávalók:
- 2-3 filézett csirkemell
- Vizitorma levél, vagy krém
- Medvehagyma levele frissen vagy szárítva
- Só
- Kb. egy félfejnyi fokhagyma
- Olíva olaj
Előkészítés:
- Felkockáztam a csirkemelleket
- elkészítettem a pácot: a vizitorma (lásd wasabi) krémet elkevertem az összenyomott fokhagymával, és hozzáöntöttem lassan, folyamatos keverés mellett az olajat is,
- ebbe a fűszeres olajba beleforgattam a csirkedarabokat.
- Hagytam állni pár órát (1-2 nap is belefér)
Elkészítése:
- A pácolajat lábasba öntöttem, az olíván átforgattam, jól átpirítottam a húst fehéredésig.
- Kevés víz hozzáadása után puhára pároltam lassan, alacsony tűznél.
- Amikor puha volt, megszórtam liszttel.
- Elkevertem a lisztet gyorsan (nehogy csomós legyen), majd felöntöttem tejszínnel.
- Rögtön utána belekevertem az aprózott medvehagymát. Nem variáltam más fűszerrel, hogy az alap fűszerek érvényesüljenek. (Jó döntés!)
Azért csak a végén tettem bele a medvehegymát, hogy intenzívebb legyen fogyasztáskor az íze. Szárított medvehagyma használatakor érdemes azt a pirítás végén belekeverni a húshoz.
(Tudjátok, áztatás kell a szárított dolgoknak, a szárított fűszer hosszabb időt igényel az érvényesüléshez.)
Ilyen lett a vizitormás-medvehagymás csirkemell. Ettük rizzsel, tésztával, jó mellé a krumplipüré is.
Apátok észre sem vette, hogy csirkéből van…