Azt hiszem, nem halhatok meg, amíg ezt le nem írom nektek, leánykáim. Az Ancsi nénitől kapott remoskánk még megvan, (anyai örökség lesz), de már nem mindig veszem elő, elég egy jó
kis edény is az elkészítéshez. Persze remoskában volt az igazi….
Tagline
2010.08.04. 12:56
Ancsi néni csirkemelle
Címkék: fokhagyma főétel csirkemell szalonna húsok #összes
Amit erről tudnotok kell: keresztapátok szerint gombában a Satya féle, sült karajban az Édes féle, csirkemellben az Ancsi néni féle az abszolút befutó. „Lehet másként is elkészíteni ezeket, de ezektől jobb nem létezik, tehát nem érdemes, - mondá gyakorta.
Szóval az Ancsi néni féle fokhagymás szalonnás csirkemell receptje. Igen egyszerű:
2.) Körberakta őket szalonna darabokkal és fokhagyma gerezdekkel, mindegyikből rengeteggel.
„A jó szakácsnő a fokhagymán nem spórol”, - ordította, mert a tüneményes Ancsi néni nagyot hallott, ezért biztosra akart menni, hogy meghalljuk, amit mond.
Ancsi néni jó szakácsnő volt, mert finomakat főzött, és a fokhagymán se spórolt, már említettem, hogy a sztrapacskát is be tudta fokhagymázni rendesen. (A képen balra áll, Péter nagyfia öleli.)
3.) Felöntötte kis vízzel: én azóta ezt variáltam, próbálkoztam:
- sörrel (Banduláné után, ugye),
- fehérborral (édes is, száraz is volt),
- zöldséglevessel,
- húsleveslével, de a sok fokhagyma és a szalonna miatt tulajdonképpen mindegy. Fontos, hogy ehhez nem kell semmi más fűszer, se bors, se zöldfűszerek.
Lassú tűzön, másfél óra után előáll egy porhanyós finomság, amely igen szereti a krumplipürét.
Ancsi néni a krumplipürével nem sokat vacakolt: igen kevés sós vízben tette fel főni a felkockázott krumplit, ha megpuhult, saját levével összenyomta, belerakott egy kis vajat, (na de milyen vajat…), összekeverte, ha kellett, utána sózta, és készen is volt.
Friss fokhagymát vágok hosszú csíkokra, a kolozsvári szalonnát is csíkokra vágom.
A sütőedény aljára fokhagymát teszek – arra
jön a csirkemell, a tetejére is fokhagyma kerül, és az egészet beborítom a kolozsvári szalonnával. Elég vastagra vágom fel, mert a végén a főtt-füstölt kolozsvári szalonnát reggelire megesszük!!!
Felöntöm egy kis vízzel, és lefedve a sütőbe teszem. Nem túl magas hőfokon puhára párolom a húst, megpirítom a tetején a szalonnát.
A húst kiveszem, és a sütőben még szép ropogósra sütöm a tetejét. Szinte olyan lesz kívül, mint a grillcsirke, de hófehér, puha, omlós lesz belül!
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr962198074
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.