Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.08.04. 12:56 mijemaja

Ancsi néni csirkemelle

Címkék: fokhagyma főétel csirkemell szalonna húsok #összes

Azt hiszem, nem halhatok meg, amíg ezt le nem írom nektek, leánykáim. Az Ancsi nénitől kapott remoskánk még megvan, (anyai örökség lesz), de már nem mindig veszem elő, elég egy jó kis edény is az elkészítéshez. Persze remoskában volt az igazi….

Amit erről tudnotok kell: keresztapátok szerint gombában a Satya féle, sült karajban az Édes féle, csirkemellben az Ancsi néni féle az abszolút befutó. „Lehet másként is elkészíteni ezeket, de ezektől jobb nem létezik, tehát nem érdemes, - mondá gyakorta.
 
Szóval az Ancsi néni féle fokhagymás szalonnás csirkemell receptje. Igen egyszerű:
 
 
1.) Ancsi néni a csirkemelleket kisebb szeletekre darabolta, besózta, majd berakta a remoskába. (Cseréptál, diszkosz, fedett jénai, öntöttvas edény fedővel, stb helyettesíti, de még egy fedett tepsi is jó).
 
2.) Körberakta őket szalonna darabokkal és fokhagyma gerezdekkel, mindegyikből rengeteggel.
 
 „A jó szakácsnő a fokhagymán nem spórol”, - ordította, mert a tüneményes Ancsi néni nagyot hallott, ezért biztosra akart menni, hogy meghalljuk, amit mond.
 
Ancsi néni jó szakácsnő volt, mert finomakat főzött, és a fokhagymán se spórolt, már említettem, hogy a sztrapacskát is be tudta fokhagymázni rendesen. (A képen balra áll, Péter nagyfia öleli.)
 
3.) Felöntötte kis vízzel: én azóta ezt variáltam, próbálkoztam:
      -          sörrel (Banduláné után, ugye),
      -          fehérborral (édes is, száraz is volt),
      -          zöldséglevessel,
      -          húsleveslével, de a sok fokhagyma és a szalonna miatt tulajdonképpen mindegy. Fontos, hogy ehhez nem kell semmi más fűszer, se bors, se zöldfűszerek.
 
Lassú tűzön, másfél óra után előáll egy porhanyós finomság, amely igen szereti a krumplipürét.
 
Ancsi néni a krumplipürével nem sokat vacakolt: igen kevés sós vízben tette fel főni a felkockázott krumplit, ha megpuhult, saját levével összenyomta, belerakott egy kis vajat, (na de milyen vajat…), összekeverte, ha kellett, utána sózta, és készen is volt.
 
Ancsi néni csirkemelle kolozsvári szalonnával:
 
Friss fokhagymát vágok hosszú csíkokra, a kolozsvári szalonnát is csíkokra vágom.
 
A sütőedény aljára fokhagymát teszek – arra
jön a csirkemell, a tetejére is fokhagyma kerül, és az egészet beborítom a kolozsvári szalonnával. Elég vastagra vágom fel, mert a végén a főtt-füstölt kolozsvári szalonnát reggelire megesszük!!!
 
Felöntöm egy kis vízzel, és lefedve a sütőbe teszem. Nem túl magas hőfokon puhára párolom a húst, megpirítom a tetején a szalonnát.
A húst kiveszem, és a sütőben még szép ropogósra sütöm a tetejét. Szinte olyan lesz kívül, mint a grillcsirke, de hófehér, puha, omlós lesz belül!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr202198074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása