Édes lassú tűzű sütései után csináltam így a szarvast is. Úgy gondoltam, ha jó a libának, kacsának, a sertéskarajról már nem is beszélve, jó ez ennek a szökkenő erdei állatnak is. Vaddisznót nem készítek így a mindenféle féregtől óvakodva, de a szarvasnál nekem nagyon bevált.
Szarvascomb alacsony hőfokon sütve zöldségekkel
Pár nap, ha eszembe jut, időnként előveszem a tálat és átforgatom a hússzeleteket, néha még olajat is utántöltök.
Nagyon jó hozzá a fokhagymás olaj is!!
Sütés előtt előveszem, és elkészítem a sütőtálba:
- egy-két fej aprózott hagymát
- bárminemű zöldséget (itt éppen bébikukoricát, paprikát, zöldborsót, de répát, káposztát, bármit beleteszek)
- jó pár gerezd fokhagymát
- és a hússzeleteket a pácolajjal
- teszek hozzá folyadékot: 1-2 ek sűrített paradicsomot, netán paradicsomlevet, vörösbort, húslevest, zöldséglevest, ha más nincs, sima vizet.
Fontos, hogy a folyadék egy-két ujjnyival meghaladja a húsok szintjét
A tálat lefedem, beteszem a hideg sütőbe (a tálak általában jobban szeretik így), és adok neki sok-sok órát, alacsony hőfokot. Mint a sóletfőzésnél, 8-10 óra hosszán át sütögetem.
A végére vajpuha, szálkásan bontható, foszlós húst kapok.
A mártása ízes, só nélkül is nagyon finom lesz.
Lassú tűzön zsírral, magában is készítem a szarvast:
Pácolom ugyanúgy a hússzeleteket.
A sütőedénybe teszem a bepácolt, fűszeres húst (a pácolajjal együtt), és teszek mellé egy-két félbevágott hagymát (rajta hagyom a végét, így könnyebb lesz kiszedni).
Leöntöm a libazsírral, kevés vizet is öntök alá, és megy a sütőbe. Alacsony hőfokon ekkor szintén több óra hosszat sütögetem.
Kiveszem a sütőtálat és
- vagy tányérra teszem a húst, (zsírját kis üvegekbe töltöm, nagyon jó sütni vele húsokat, pikáns, karakteres ízű zsíroskenyér is készül belőle),
- vagy benne hagyom az edényben, a zsírba burkolva, mert így a kamrában eláll nagyon sokáig. (Váratlan vendégnél lehet gyorsan felolvasztva az asztalra tenni. Főtt krumpli mellé, zsírjával meglocsolva --- salátával/savanyúval óóóó nagyon finom…)