Szeretjük a káposztás tésztát – és igyekszem a szokott alapkészítési módtól eltérően elkészíteni. Készítem krumplival, (ez igen jó ám!), készítem sajtos majdnem besamellel is. Ez utóbbit hívom „lasagnásnak”- elvégre a pörköltes rakott tésztát ott is ilyen fűszeres sajtos besamelbe bújtatva sütjük, nem?
Szóval Gartfieldre való tekintettel a tészta –káposzta rétegezés után a káposztára egy kis sajtos-sonkás öntetet adok, majd a második réteg tésztát leöntöm a többi mártással.
Elkészítem a káposztát, ahogy szoktam:
- előkészítem a káposztát, felaprítom (gyalu, reszelő vagy kés segedelmével), besózom és állni hagyom egy fél órát. Utána kinyomkodva teszem majd a serpenyőbe!
- Egy serpenyőben kevés olajon egy ek cukrot karamellizálok, rádobom a kinyomkodott káposztát, átkeverem, sózom, erősen borsozom, felöntöm kicsi vízzel vagy borral, és párolom-pirítom, míg a káposzta össze nem esik. (Összetöpped – akkor jó, le is veszem a tűzről!)
Felteszem főni a sós vizet, és abban kifőzöm a tésztát.
Elkészítem az öntetet:
- Egy vöröshagymát aprítok és kevés, mondjuk zölddiónyi zsiradékon (jó ám a szalonnazsír!) átpirítom.
- hozzáadom az előre felkockázott sonkát, baconszalonnát (de lehet igazi szalonna is, és bármilyen maradék felvágott is, maradék hasznosítására ideális ez a mártás!) A felvágott mennyiségét a készletem korlátozza: 2-3 csík bacon (vagy egy csík igazi szalonna) mellett a többi jellemzően maradék ez-az a hűtőből.
- jól átpirítom az egészet: azért kell a kis szalonna bele, hogy a semleges sonkákat kicsit „megbolondítsa”.
- fűszerezem: só, bors és kevés reszelt szerecsendió (ez utóbbi szintén Gartfield miatt)
- a jól megpirult sonkaféleségeket megszórom 1 ek liszttel (réteslisztet használok). Jól átforgatom, nehogy csomós legyen a végén.
- Végül jöhet a tej: kb. 2 dl tejjel felöntöm. Elkeverem, és amíg a tej melegszik, időnként keverem, és gyorsan belereszelem a sajtot. Egy centis darabka elég, de szeretem többféléből belereszelni, úgy ízesebb. (A képen is látszik, hogy a trappista sajt felett füstöltkaravánt reszeltem a mártásba. Persze tudom, parmezán kellene bele, ugye Gartfieldre tekintettel – de így is finom volt, tanúsíthatjátok…)
.jpg)
Elkészült a tészta, leszűrtem, kész a káposzta, kész a mártás.
Jöhet a rakott tészta összeállítása:
- a jénai alját zsemlemorzsával beszórom
- Ráteszem a tészta felét (ha több rétegben készítem, a harmadát)
- Arra adom a káposztát
- Rákanalazok pár ek mártást (ezzel szaftosabbra készítem, ki is hagyhatom, de nem érdemes)
- Utána újra terítem a tésztát.
- A tészta tetejére öntöm az egész mártást.
- A tetejére tehetek bacon kockákat, tehetek többlet reszelt sajtot. (Ez csak ajánlás, nem szükséges feltétel, de elégségesen finom…)
Ez a tészta megy lefedve az előmelegített, közepesen meleg sütőbe.
10-15 percig így párolom, aztán leveszem a fedőt és magasabb rácsra téve az egészet megpirítom.
Akkor kész, ha a teteje szépen barna pöttyös lesz.
Csak érdekességként, azonnal készíthetünk ebből sajtos tésztát is, mert maga az öntet kicsivel több sajttal – fantasztikus sonkás –sajtos tészta alap!!! Csak bele kell forgatni a tésztát- és tálalhatjuk is.