Az avokádókrém igazán könnyen variálható,ni, mert lehet :
2. paprikás avokádókrém:
- zöld kaliforniai paprikával
- vagy piros kápiával (paradicsompaprikával), amit igen apróra zúzva beleaprítunk a végén, vagy beleturmixolunk, és csak az ízét élvezzük
3. Paradicsomos avokádókrém: összeaprózva ez is, vagy beleturmixolva- nagyon jó hozzá.
4. Zöldséges avokádókrém: bármi belemehet kedvünk vagy kamránk szerint, egy avokádóhoz egy paradicsom és egy húsos paprika elég is, kis zöldségfélékkel (kiváltképp egy kis sült padlizsánnal!!!!) összeturmixolva.
5. Csípős avokádókrém: csípős,
- zöld chili paprika beleaprításával
- erőspista vagy erősmaja segedelmével
Tovább is lehet variálni, mert az alapanyagon kívül a „hordozóanyag” is változtatható:
- csak olívaolaj
- olíva és tejféle: tejszín, tejföl, joghurt, aludttej, savó
- csak az előbbi tejfélékből valamelyik
Hozzá lehet adni finom zöldfűszereket:
- petrezselyemzöldet,
- kaprot
- snidlinget
- koriander zöldjét, kakukkfüvet vagy borsikafüvet
Adható hozzá gyalult/reszelt zöldség is, de bele is turmixolható uborka, cukkini, répa, - és nagyon pikáns volt a reszelt gyömbérrel(!!)
Feltétlenül javaslom kipróbálni az egyéb tejtermékekkel való házasítását:
- fetasajt
- kecskesajt
- Juhtúró
S ne felejtsük el a magocskákat nyersen vagy pirítva:
- szezámmag, fekete szezámmag (ez utóbbi mutatós is!)
- pirított fenyőmag, stb.
Az első alkalommal Laci keresztapu 3x is kért egymás utáni napon belőle a pirítóshoz- ami jelzi az újdonság elfogadottságát.
Lányok, nektek is nagyon bejött, apátok viszont csak elfogadta, eszi, ha ezt kapja, de nem sír utána.
Avokádókrém sárga kaliforniai paprikával, hagyma nélkül
A frissen facsart citromlével rögtön meglocsolom, ne barnuljon, no meg a citrom íze kell is a krémbe.
Hozzáadom ami éppen otthon volt:
- sajnos sárga, de összekockázott kaliforniai paprikát (ettől narancssárgás lesz a krém, a zöldtől szép zöld lenne),
- két kisebb paradicsomot összevágva
- fokhagymát pár gerezddel
- olívaolajat
és összeturmixolom.
Fűszerezem:
- borssal,
- sóval
- chili paprika őrleménnyel (frissen darált pehellyel)
- friss petrezselyemzölddel
- csipet porcukorral
Az egészet összekeverem, és kész is egy finom, pikáns avokádókrém.
Közben már pirítottam is a kenyeret, kenem és esszük…
- Katinka kérésére egy kis gyömbérgyökért hámoztam meg, aprítottam miszlikbe, és kevertem bele az alap avokádókrémbe,
- Aztán a köményes-pirospaprikás, igen fokhagymás változatnak is teret adtam,
Avokádós krumplipüré:
Maradék avokádókrémet hasznosítom kétféleképpen: vagy elkeverem a fentebb már említett sajttal, fetával, juhtúróval és paprikába töltve kínálom nektek, vagy a krémet elkeverem egy kis maradék krumplipürével. – egy kis grillezett husi mellé nagyon érdekes zöld krumplipürékrémmé lényegült át, igényelt kis borsot is, és szerette, ha megszórtam (anno Egyiptomban megfigyelt) arab aprítással: ici-picire aprított zöldpaprika zúzalékkal és paradicsomkockával.
Brigi avokádókrémje:
Kevés citromlevet önt hozzá, majd puha vajat tesz a krémhez, egy avokádóhoz kb. 10 dekányit.
Végül 4-5 gerezd fokhagymát aprít bele, sózza, borsozza és összeturmixolja az egészet.
Ő is pirított kenyérrel tálalja.