
Hasonlóan készült a spenóthoz, egy pici trükkel: Édes a dinszteléskor icipici (tényleg késhegynyi!!) szódabikarbónát szórt a sóskára, majd gyorsan elkeverte, mert szerinte így a sóska megőrizte a friss zöld színét a végére is.

Édes spenótjának két alapvető eleme volt (a spenóton kívül) és így volt a sóska esetében is:
- a szalonnaféleség
- és a fokhagyma
1. Édes szalonnát sütött ki, a „kakastaréjokat” kiszedte, azok a végén díszítették, ízesítették a főzeléket.
(A képen füstölt sonkát vágtam fel alapként, ezért felöntöttem egy kevés vízzel, had párolódjon először puhára, s csak ezután pirítottam meg. Miután a párolódás után ízesebb a sonka, ha nem sima vízben főzöm, ezért már ekkor hozzáadtam a jó sok szétnyomott fokhagymát – gyakorlatilag „abáltam”. Ezt láthatjátok az első három képen. A megsült sonkát kivettem a fokhagymás zsiradékból.)
2. Közben Édes előkészítette a sóskát:
- először persze megmosta őket, hiszen a sóska – normál körülmények között termelve- mindig földes lehet
- vizet forralt, és az enyhén sós vízben, késhegynyi szódabikarbónával 8-10 perc alatt puhára főzte a sóskaleveleket.
- Nagy deszkán összeaprította a puha sóskaleveleket, ezzel kész is volt a sóskapép.
3. Édes a visszamaradó szalonnazsíron aprózott fokhagymát fonnyasztott, arra öntötte az előkészített sóskapépet. Rögtön keverni kellett, mert sercegett, köpködött, Édes sózta, borsozta, megszórta liszttel, jól elkeverte, és a sóska főzőlevével, kevés tejjel felöntötte a kívánt sűrűségűre.
Már csak összeforralta – és készen is volt.
Tükörtojással és a szalonna taréjokkal tálalta.
Ha nem volt tojás, akkor csak a megpirult szalonnával, de olyankor gyakran nem is kakastaréjt csinált, hanem szalonnapörcöt, mert azzal jobban lehetett megszórni a spenótot, egyenletesebben ízesített, és jutott több kanálba is szalonnácska.
Anyátok sóskája:
Csak annyiban különbözik Édesétől, hogy
- ha megfőzöm, akkor már nem aprítgatom, hanem kevés főzővízzel összeturmixolom a sóskát
- de előfordul, hogy a sóskát nyersen turmixolom össze némi leves maradékkal, és így teszem oda párolódni a fűszerezés, átpirítás után némi víz társaságában – nagyon hamar puha lesz, és így az ízanyagok nagyja benne marad a sóskafőzelékben.
Keresztapátok gyerekkori sóskája:
Keresztapátok úgy mesélte, nagymamája a sóskát úgy készíthette, mint Édes, mert az íze ilyen volt, de ő nem akárhogyan tálalta, hanem:
- sütött krumpli kockákat,
- a krumplit öntötte körbe a sóskamártással.
Budapesti Kamaraszínház - Shure Stúdió előadásának címe: Sóska sült krumplival.
Ismertető:
Játékvezetői öltöző. Egy tükör, egy kávéfőző. Pad, öltözőszekrény.
Kenőcsszag. Kontaktlencse. Két zászló, egy síp. Sárga lap, piros lap.
Illatok.
Egy bíró, két partjelző.
Múlt, jelen, jövő.
Három(két és fél) felvonás: meccs előtt, szünetben, után.
Várakozás. Bosszú. Szeretet - ha lehet. Fejfájás.
Hová lett a lap?
Kié lett a nő?
Komédia. Tragédia. Tragikomédia. Vagy amit akartok.
Sóska. Sóska. Sóska. Sóska. (Egressy Zoltán)
Szappan bosszúból kilopja Szomorúszájú zsebéből a sárga lapot, Művész eldugja, és a futballpályán a második félidőben elszabadulnak a nehézkedési erők. Három hősünket azonban ez érdekli a legkevésbé. Az ő személyes meccsük az öltözőben játszódik.
Ami egyszerre édes is, sós is, kesernyés is, mint amilyen a sóska sült krumplival, feltét nélkül...