Ez egy igazi serpenyős tészta.
Azért készítek egyre többször ilyet, mert szert tettem egy szuper serpenyőre, és mert kedves lánykáim, ti egyre gyakrabban kértek húsmentes étket, és érdekes módon egyre többször gombát.
Ez finom vega kajákközé tartozik – könnyen emészthető. Brigi szerint a párja készít hasonlót, de ő besamellel borítja, és az – szerinte- elnyomja a gomba ízét. Itt átjön minden üdén, frissen, telibe találja a szájpadlásunkat…
- egy kevéske gomba, a képen éppen laskagomba, a legjobb az erdei, isteni a vargánya, de ha csipetke van, akkor abból készítem.
- Zöldség: fehér répa felkarikázva, kockázva feltétlenül, nem árt egy sárga répa is belereszelve, egy kis póréhagyma, vagy zellerszál, tényleg, ami van, de a fehér répa fontos, önmagában is elég egy szál.
- maradék spenótpüré
- Fél fej aprócska hagyma
- Kb. 1 dl tejszín
- Egy kisebb maréknyi liszt
Elkészítése:
- serpenyőbe dobom a zöldségeket, és egy diónyi vajon, (1 ek-nyi olajon vagy zsíron) megpirítom őket.
- Ha a fehér répa barnul, cukrosodik, hozzáadom a gombacsíkokat, és ha nem engednének vizet, akkor egy kevés vizet aláöntök.
- Jól átkeverem, vagy öt percnyit párolom.
- Hozzákeverem a spenótmaradékot.
- Megszórom liszttel a zöldségeket, jól elkeverem, nehogy csomósodjon, és akkor öntöm rá a tejszínt.
Összeforralom, és rögtön leveszem a tűzről a serpenyőt.
- Megszórhatom zöldfűszerekkel, de nem fontos, ha elég sok spenót maradt, ha nem, akkor nem árt egy kis zöld bele: oregano, majoránna, petrezselyem, stb.
- Beleteszem a tésztát – átkeverem, és tálalom.
- Díszítem zöldfélékkel, salátával, snidlinggel, azokat jó is megenni hozzá.
Juhtúrós gombás tészta
Forgatom, várom, hogy elolvadjon. (A serpenyő közepén olvad éppen – a képen megnézhetitek…)
Hozzáadom a tésztát, és jól átkeverem az egészet, ha már olvadt a túró, akkor öntöm fel egy kis tejszínnel, had legyen szaftosabb az egész.