Fanni azt mondtad tegnap este: tortillát ennék. Gyorsan megnéztem, mi van a kamrámban és a hűtőmben.
-
Elővettem még az este, hogy lassan olvadozzon és ma reggel elővettem a csirkét, és még félig fagyottan felaprítottam kicsi kockákra. (Így még könnyebb is aprítani!!)
- Készítettem fűszerkeveréket (salsához: paprika, csípős paprika, oregáno, bors, római kömény).
- A csirkekockákat beleforgattam a fűszerkeverékbe, ráöntöttem egy kis olajat is, (hogy a fűszerek íze jobban kioldódjon, a hús rostjai is jobban megpuhuljanak). Adtam neki pár órát, elvégre a salsa parti csak késő délután lesz, mire mind itthon leszünk.
- Délután aztán hagymát aprítok, a serpenyőbe dobom egy kis zsiradékra, s ha aranylik, hozzávágom a fűszeres húst, jól átpirítom.
- Hozzáadok egy kevés sűrített paradicsomot, paprikakrémet, kicsit sózom, ráöntök egy kis vizezett vörösbort, és puhára párolom.
- Kész is.
- egy szép narancsszínű kalifornia paprika – ezt apró kockákra fogom felvágni
- pár szem paradicsom – szintén apró kockákra aprítom tálalás előtt
- egy fél jégcsapretek – felaprítom tálkába
- egy uborka – szintén kockázom
- vörös és lilahagyma mindig van, de most még fehér is volt – ezért három féle hagyma lesz aprózva, külön-külön kis tálkákban
- kis darabka káposzta – csíkokra vágom és besózom
- volt konzerv dobozos kukoricám is – a felét magában egy tálkában teszem az asztalra
- ha lenne répám, azt is reszelnék, de sajna elhasználtam a bablevesbe, így ennél a vacsoránál kimarad – és a lényeg, hogy bármilyen zöldségem lenne, aprózva beleraknám egy tálkába, és bizony felkínálnám a kevéske hús mellé, higgyétek el, pont ez a lényege az egésznek, kevés hússal, sok zöldséggel jóllakni…
- egy fél nagydoboz tejföl – belekeverek majd egy kis aprózott snidlinget (vagy medvehagymát), belenyomok 2-3 gerezd fokhagymát, sózom, borsozom, kevés citromlével savanyítom, és kész a fehér mártásom
- konzervkukorica felét egy kis paradicsomos hagymás mártásban – netán egy kis főtt babbal ízesítve- érdemes az asztalra tenni (piros paradicsomos mártás)
- van paprikás avokádókrém – érdemes tálalnom
- póréhagymás szemecskés bab levesem van még, abból kiveszek egy marék babot, és lehet ecetes hagymával, de lehet csípős paradicsomos mártásban is a hús mellé kínálni
- Megjegyzem, van babkonzervem is, - ha nem lenne levesem, akkor onnan gyorsan tudnék babot kínálni a tortillához (szerintem kell hozzá, a mexikóiak is nagyon szeretik a babot)
- póréhagymás gombasalátám van – érdemes kínálnom, biztosan lesz, aki ezt szereti
- trappista
- és füstölt karaván sajt – reszelek belőlük és külön-külön tálkába teszem, majd ki-ki annyit vesz belőle, és olyan arányban keveri, ahogy akarja
Ebből az egészből az aprítás tartott legtovább (kéne valami szerkezet hozzá), és a sok kis kevés együtt olyan bőséges vacsorát ad, hogy még napokig eszünk belőle:
- maradék zöldségekből gezemice salátát készíthetek
- ajvárhoz adva a hagymákat, finom köretet kapok húsok mellé (üvegben pár napig eláll a hűtőben)
- avokádókrémből pirítós kenyérrel reggelit
- sajtokat a tejfölhöz adva – finom sajtos krémet, pl. meleg szendvicshez
- paradicsomos babba belevágva egy kis sonkát = jó kis vacsora lesz
Tortilla is kell:
Aztán már csak tölteni kell a tortillát…
Rakok a tortillára a fajitából… a zöldségekből, mártásokból reszelt sajtból, tejfölból, avokádókrémből