Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.12.20. 09:15 mijemaja

Sült almáim

Címkék: alma tojás édesség desszert #összes

Ősztől tavaszig ez a legkedvesebb téli csemegénk. Egészséges és könnyű csemege, hazavárom a finom meleg sült almával a családomat a hideg délutánokon…

Elkészítése egyszerű:
1. Sült alma előkészítése: kiszúrom a magházat.
2. Elkészítem a tölteléket: tej/tejszín/tejföl vagy joghurt az alap, porcukor és dió megy hozzá. Néha keverek bele mézet vagy kandiscukrot, szezámmagot, mandulát, csokidarabkákat. A zselés szaloncukor se volt rossz pl. felaprítva karácsony után…
- és persze mindig jó bele egy kis rum vagy konyak is…
3. Az almákat megtöltöm a töltelékkel.
4. Jénaiba vagy más sütőedénybe teszem (szeretem a kis piteformákat is felhasználni egyesével sütésre).
Nem kell előmelegített sütő, csak berakom középre, közepesnél kisebb tűzre, aztán várom, mikor kopogtat ki a sütő ajtaján a sülő alma illata.
No, akkor készen van.  
5. Esszük magába, vagy öntettel:
-          eperöntettel, mint a képen
-          erdei gyümölcsös, áfonyás, szedres stb. öntettel
-          rummal megbolondított, forró lekvárral
-          görög bazsalikomos joghurttal,
-          vanília vagy borsodóval is
Sült alma tejszínnel
Semmit sem öntök a kivájt magházú, kicsit körbeszurkált almákba – csak sűrű tejszínt.
Sütőben 25-30 perc, aztán egy percnyi egészséges finomság.
 
 
 
 
Sült alma darabos dióval, mézzel és tejszínnel
A tejszínhez keverem össze a durvára tört diót, ezzel töltöm meg az almát kivájt magházát. Alul kicsuroghat picit a tejszín.A végén rácsurgatok kicsi mézet. Megsütöm, a szaftját mellé kaparom, esszük…
Néha felöntöm egy kis likőrrel, tejszínnel, összeforralom, azt öntöm köré.
 
Sült alma mangóval és mangómártással
Az almák magházát szokás szerint kivágom, mangó szeletekkel töltöm egy kevés darált dióval keverve.
Megszurkálom, megsütöm.
 
Tálalása: a többi mangót egy kevés citromlével és egy narancs kifacsart levével összeturmixolok, és körbeöntöm vele az almát. Üde finomságot tálalhatok így!
 
(Ha kevés a mangó, csalok egy kis almakompóttal, elbírja…)
 
 
Sült alma mézzel bekenve, mellette sült mézes dióval
Az almákat nem töltöttem, csak jól körbecsorgattam kívül-belül mézzel.
A lecsurgó mézbe tettem a diódarabokat.
Így sütöttem meg- karamellizálódott, nagyon finom volt, cseppet sem negédes! S a dió!....
 
Sült alma banánnal töltve
 
Egyszerű ez is. Fogom a banándarabkákat és teletömöm velük az almák magházát. Persze meglocsolhatom egy kis tejjel, fehér borral, kicsi rummal.
Megsütöm – és csak esszük…
 
 
 
 
 
Sült alma sok cukorral és baracklekvárral
Az almák magháza helyére lekvárt csurgatok (egy kis rummal hígítva, dióval még finomabb!).
Megszórom vaníliás porcukorral, és úgy sütöm meg.
 
 
Sült alma kivivel töltve
Fogom a kivit, meghámozom, csíkokra vágom, a csíkokkal teletömöm az almák magházát, és csorgatok mellé egy pici édes mézet. Persze meglocsolhatom egy kis tejjel/tejszínnel, édes fehér borral is ezen felül, attól csak finomabb lesz!
Megsütöm, megesszük. A kivi savanykássága nagyon pikánssá teszi az almákat.
 
Sült alma tojáshab köpenyben
 
 Gyermekkoromban, ha rossz volt a sült tök (ez bármikor reális veszély), akkor Édes külön ízesítette (cukor, rum, tej, citromlé, stb.) – és vagy úgy ettük krémként, vagy a tepsiben átsütötte, és keményre felvert cukros tojáshabot tett a tetejére, amivel addig sütötte alacsonyabb tűznél, míg a hab teteje aranybarna nem lett.
 
 Na, ezt a technikát honosítottam meg a sült almánál.
 
Elkészítése:
  1. Elkészítem ugyanúgy az almákat, ahogy szoktam. Hogy a tojássárgája ne menjen kárba,
-          összekeverem egy kevés cukorral, esetleg édes morzsával - és így töltöm az alma magháza helyére,
-          vagy a cukorral összekevert tojássárgával, hozzáadott liszttel krémet főzök, és egy keveset teszek az almák közepébe – úgy sütöm meg, a többit lehűtöm, és a végén körítem vele a kész édes tojáshabos almát!!!!!!
  1.  Amikor már vége felé jár a sütés (kijön a sütőből az almaillat, kb. 30 perc), akkor ahány alma, annyi tojásfehérjéből kemény habot verek.
  2. Egy vaníliás cukrot adok hozzá nem sokkal a habverés kezdete után, némi citromlé is belemehet!
4.      A sütőből kiveszem az almás tálat, megkenem a tetejüket a tojáshabbal. Visszatéve addig sütöm, amíg  némi színt nem kap a hab teteje.
 
Kivéve tálalom is.
-          tányérra teszem a tojáshabos almát,
-          ha tojáskrémmel készítettem, akkor körbeöntöm a maradék krémmel,
-          de díszíthetem gyümölcsdarabkákkal, gyümölcsmártással, csokiöntettel, karamellöntettel, vaníliasodóval,borhabbal,
-          egy kis rummal hígított baracklekvárral (ha azzal töltöttem előtte pl.)
-          bármivel, ami adódik…
Nagyon szép pl. karamellcsíkokból öntött rácsozással!
 
Szintén jó kép, ha gombára hajazok: a talpa az alma, rajta a hab a kalap, és málnaszörpből készítek sűrű krémet, azzal megpöttyözöm, (mintha bolondgomba lenne).
 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr992527359
süti beállítások módosítása