Tepsis krumpli vele sült kukoricával
Azért emelem ezt ki, mert nagyon bejött nálunk: A krumplit kevés szalonnakockával zsíroztam meg, hozzá kevertem a doboznyi kukoricát, együtt megsütöttem, amíg meg nem pirultak.
Amire a krumpli megpirult, addigra a kukorica is színt és pírt kapott, nagyon különleges volt együtt.
Tepsis krumpli zöldségekkel
Azért emelem ki ezt is, mert bármilyen zöldséggel variálhatom.
- Lehet brokkoli, karfiol, zöldborsó, répa, kelkáposzta, kelbimbó - én leginkább ezeket használom.
- pár percig előfőzöm zubogó sós vízben a zöldséget,
- összekeverem kevés fűszeres olajjal (só minimum, de só és bors bármikor jöhet, és a zöldfűszeres, fokhagymás, olajhoz a hozzá illő zöldfűszereket is belerakom),
- aztán belerakom a tepsibe a krumplihoz:
- vagy belekeverem,
- vagy rétegesen rakom le.
.jpg)
A joghurtot elkevertem az aprózott kolbászdarabkákkal, majd beleforgattam a krumplidarabokat.
Beterítettem a tepsibe, és közepes tűznél megsütöttem, a krumpli pirulásáig.
A végén megszórtam zöldfűszerrel.
Tepsis krumpli reszelt sajttal, tejföllel (vagy besamellel) bevonva
Önállóan ehető finomságot kapok, leginkább rakott krumplit kolbász és főtt tojás nélkül.
Használhatok hígított tejfölt, tejszínt is, fűszerekkel és/vagy zöldfűszerekkel is összekeverhetem.
Ízesíthetem pl. juhtúróval, fetával, körözöttel, paradicsomszószokkal.
A lényeg a leöntés, megsütés = csőben sütünk.
Szóval a rakott krumpli a tepsis krumpli egy speciális esete!!!
Dubarry krumplinak meg a sima tepsis krumplit akkor hívom, ha előfőzött karfiol rózsákat keverek bele, besamellel bevonom, netán megszórom (vagy nem szórom meg) reszelt sajttal, és megsütöm.
Nekem nem hiányzik hozzá a hús, és mindenki szívesen eszi így a családban.
Annyival variálom néha, hogy a fene nagy kelkáposzta szeretet miatt a Dubarry krumpli alá nem teszek prézlit, hanem előfőzött kelkáposzta levelekkel ágyazok meg a tepsiben a karfiolos krumplinak.
Szóval a teljes recept:
- alulra sós vízben blansírozott kelkáposztalevél
- arra krumpli karikák (nyersen, főve, maradékból stb.)
- karfiolrózsák a kelkáposzta főzővizében előfőzve,
- besamel (vaj, liszt és tej, kicsi só, bors, netán szerecsendió)
- előmelegített sütőben erős fél óra, és fantasztikus ízeket kapunk!
Maradék húsfeldolgozás tepsis krumplival
Erre is alkalmas a tepsis krumpli, bármit belekeverhetek!
Maradék sülthús, főtt hús, különféle felvágottak, kolbászdarabkák (sajtdarabkák nemcsak a tetejére, hanem a közepébe is mehetnek!!!) – ezek is belekeverhetők.
A maradék pörkölt külön étek:
- bele, hogy jó szaftos legyen a krumplink.
- Középre téve, rakott jelleggel.
- Tetejére öntve kevés tejföllel hígítva…