Erős levesből kell egy liternyi. (Az sem baj, ha kicsit füstölt!)
Belevágom kockákra vagy hasábokra a cukkinit. (Ha kicsit is öreg, akkor a magocskás részt kivágom belőle!)
Egy-két leveszöldség jó és kell is bele, pl. sárgarépa, karfiol, fehér répa vagy zeller.
Pár perc forralás után leveszem a tűzről, és lefedve hagyom párolódni, puhulni a cukkinit. Nagyon kevés időt forralom, hogy ne főjjön pépesre, hanem még szinte roppanós maradjon.
Csipetke, rizs jó bele! - olyan levesbetét, aminek pár perc forralás, aztán lefedve saját gőzében párolódás elég a puhuláshoz.
A tésztafélék közül még a kézzel sodort rizstészta igen jó a cukkini levesbe, mert előtte megpirítom a fazék alján, mint a lebbencstésztát.
Sózom, borsozom, ráöntöm a cukkinit, elkverem, s felöntöm a levessel. Vigyázat, fröccsenhet! Viszont így talén még ízesebb a cukkinileves.
Ha vegyesebban akarom, ehhez zöldségféléket csak belereszelek, a minél kisebb felület miatt hamarébbi párolódás végett. Vagyis ha kisebb darabokban teszem bele, hamarébb megpuhul, mert ugye egy répa azért jóval keményebb, és más méretben hosszabb főzési időt igényelne, mint a cukkini.