Dáviddal beszélgettünk, ők is nagy lepcsánka fogyasztók, de míg ők cukkiniből szeretik a legjobban, mi odahaza tökből készítettük leginkább, amikor nagy szezonja volt, és a tökfőzelékből már elegünk lett, s ez feltét is, önálló vacsorának is jó volt, s ma már azt mondom, fantasztikus köret húsok, halak mellé!!!
A tököt meghámozom, lereszelem/legyalulom, sózom és állni hagyom.
10 perc múlva kinyomkodom.
Átteszem egy tiszta tálba, hozzáütöm a két tojást, összekeverem, majd a lisztet óvatosan beleszitálom a bal kezemmel, keverem a masszát a jobb kezemmel.
4-5 ek sima liszt után adok hozzá 4-6 ek réteslisztet, végül 1-2 ek búzadarát is.
Érdemes sietni, a tök folyton enged újabb vizet magából, de ha túl sok lisztet teszek hozzá, nyögvenyelős lesz a lepcsánka.
Apróra vágott kaporral és őrölt borssal ízesítem.
Végül a tökös masszát vizes evőkanállal ebbe a forró olajba szaggatom bele, villával lelapogatom / ellapítom, és mindkét oldalát arany barnára sütöm.
Kapros fokhagymás tejföllel érdemes enni - kóstoljátok csak meg vele!
(Csak annyit mondok: Dávid tudja.)
Tökös lepcsánka tepsiben sütve
Annyi az egész, hogy nem vacakolok a sütéssel serpenyőben, kanalanként, hanem a masszát egy kiolajozott kis jénaiba öntöm. (Legalább 1 ujjnyi vastag legyen! Különben nagyon vékony, száraz, papírszerű lesz…)
Előmelegített tepsiben 25-30 perc alatt megpirítom.
Felkockázva tálalom.
Nagyon szép feltétnek!
Reggelire, vacsorára egy jó kis fokhagymás tejföllel, kapros joghurttal - netán kis zöldsalátával igazi fogyókúrás, kenyér nélkül ehető étek!!