Ha valamiben krumpli és zöldbab van, ráadásul meg is tejfölözi magának az ember – az palóc étel.
Külön kíváncsi volnék, hogy a Mikszáth levest alkotó Gundel János nem-e éppen a tót parasztok által is készített zöldbabos gulyást vette a leveskölteménye alapjául.
Még a birka választása is illik a palócokhoz, alaphús volt a fogyasztása.
Hozzávalók:
- Ahogyan egy jó gulyáshoz illik, marhalábszárból készítem.
- Annyi krumplit számítok, amennyi hús van, (lehet több is, de akkor inkább zöldbabos paprikás krumpli lesz marhahússal),
- és kb. ugyanennyi zöldbabot is teszek hozzá, nem baj, ha kevesebb, az sem, ha több, de az a legjobb, ha frissen szedett kerti zöldbabból készül.
További hozzávalók:
- répa, fehér répa, egy kis fej zeller, a zöldjével együtt
- tejföl – nem bele, mellé egy kis tálkában, ki-ki tejfölözze magának a tányérjában
- fél kiló húshoz két jókora fej veres hagyma dukál
- egy szép zöldpaprika, 1-2 paradicsom is illik bele
- Fűszerek: só, bors, pirospaprika, kömény, babér
- 1 ek zsír
Előkészítés:
- megpucolom, felkockázom a krumplit, vízben ázva várja, hogy felhasználjam
- felaprózom a hagymát
- a hús lehártyázom, felkockázom
- megpucolom a zöldbabot (végét levágom, ha szálas, azt is lehúzom, felvágom olyan méretű darabokra, amilyet szeretnék)
Elkészítése a gulyásleves elkészítésével egyezik:
Egy ek zsíron átfuttatom a hagymakockákat, és rádobom a húskockákat.
Átkeverem, és még a forró zsírba teszem a felkarikázott zöldségeket: a répát, fehér répát, a felkockázott zellert.
Ahogy elkeverem őket, fűszerezem rögtön: megszórom a piros paprikával bőven (1 ek jófélével), sózom, borsozom, megszórom őrölt köménnyel, ráteszek 1-2 levél babért.
Jöhet a szép darab erős húsos zöldpaprika, a félbevágott paradicsom.
Kevés vízzel felöntve, gyenge tűznél, lefedve párolom majdnem puhára.
Amikor szinte puha, (nem rugalmas a hús, belemegy a villa, de még van tartása a húsnak), akkor jöhet bele az előkészített zöldbab és a krumpli kocka.
Vízzel felöntöm annyi lére, hogy sűrű, tartalmas legyen a leves. Lefedve felforralom, aztán ha már gyöngyözött nekem pár percig, akkor elzárom a tüzet, és hagyom gőzében puhulni 15-20 percig.
Van, aki behabarja – ( kevés tejfölben elkevert liszttel), van, aki kevés lisztet kever el a főzőlevével, azzal picit megsűríti, de ha elég tartalmas, nem kell egyik sem.
Egyszerűen mellé kínálom a tejfölt: apátok ugyanis nem szereti benne.
Mellé kínálom a zöldfűszert is: apróra vágott kapor, petrezselyemzöld vagy zeller illik hozzá
Édes a paprikás krumplitól kezdve, a bablevesen át mindent készített csipetkével, galuskával, ezt a gulyáslevest is bármikor becsipetkézte, készítsetek bele kedvetek szerint…