Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.04.23. 18:37 mijemaja

Zöldbabos gulyásleves avagy palócgulyás

Címkék: leves krumpli tejföl marhahús zöldbab zeller egytálétel húsos leveszöldség édestől aszódról #összes

Ha valamiben krumpli és zöldbab van, ráadásul meg is tejfölözi magának az ember – az palóc étel.

Külön kíváncsi volnék, hogy a Mikszáth levest alkotó Gundel János nem-e éppen a tót parasztok által is készített zöldbabos gulyást vette a leveskölteménye alapjául.

Még a birka választása is illik a palócokhoz, alaphús volt a fogyasztása.

 

 

Hozzávalók:

 

-          Ahogyan egy jó gulyáshoz illik, marhalábszárból készítem.

-          Annyi krumplit számítok, amennyi hús van,  (lehet több is, de akkor inkább zöldbabos paprikás krumpli lesz marhahússal),

-          és kb. ugyanennyi zöldbabot is teszek hozzá, nem baj, ha kevesebb, az sem, ha több, de az a legjobb, ha frissen szedett kerti zöldbabból készül.

 

További hozzávalók:

-          répa, fehér répa, egy kis fej zeller, a zöldjével együtt

-          tejföl – nem bele, mellé egy kis tálkában, ki-ki tejfölözze magának a tányérjában

-          fél kiló húshoz két jókora fej veres hagyma dukál

-          egy szép zöldpaprika, 1-2 paradicsom is illik bele

-          Fűszerek: só, bors, pirospaprika, kömény, babér

-          1 ek zsír

 

Előkészítés:

-          megpucolom, felkockázom a krumplit, vízben ázva várja, hogy felhasználjam

-          felaprózom a hagymát

-          a hús lehártyázom, felkockázom

-          megpucolom a zöldbabot (végét levágom, ha szálas, azt is lehúzom, felvágom olyan méretű darabokra, amilyet szeretnék)

 

Elkészítése a gulyásleves elkészítésével egyezik:

Egy ek zsíron átfuttatom a hagymakockákat, és rádobom a húskockákat.

Átkeverem, és még a forró zsírba teszem a felkarikázott zöldségeket: a répát, fehér répát, a felkockázott zellert.

Ahogy elkeverem őket, fűszerezem rögtön: megszórom a piros paprikával bőven (1 ek jófélével), sózom, borsozom, megszórom őrölt köménnyel, ráteszek 1-2 levél babért.

Jöhet a szép darab erős húsos zöldpaprika, a félbevágott paradicsom.

Kevés vízzel felöntve, gyenge tűznél, lefedve párolom majdnem puhára.

Amikor szinte puha, (nem rugalmas a hús, belemegy a villa, de még van tartása a húsnak), akkor jöhet bele az előkészített zöldbab és a krumpli kocka.

 

Vízzel felöntöm annyi lére, hogy  sűrű, tartalmas legyen a leves. Lefedve felforralom, aztán ha már gyöngyözött nekem pár percig, akkor elzárom a tüzet, és hagyom gőzében puhulni 15-20 percig.

 

Van, aki behabarja – ( kevés tejfölben elkevert liszttel), van, aki kevés lisztet kever el a főzőlevével, azzal picit megsűríti, de ha elég tartalmas, nem kell egyik sem.

Egyszerűen mellé kínálom a tejfölt: apátok ugyanis nem szereti benne.

Mellé kínálom a zöldfűszert is: apróra vágott kapor, petrezselyemzöld vagy zeller illik hozzá

 

Édes a paprikás krumplitól kezdve, a bablevesen át mindent készített csipetkével, galuskával, ezt a gulyáslevest is bármikor becsipetkézte, készítsetek bele kedvetek szerint…

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr554468950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása