Mi szeretjük, keresztapátok igen szereti, apátok nincs oda a gombócokért, pedig igazi őshonos tót ételek lehetnek. Amikor megtudtam, hogy egykori őseink „Garcz” néven jöttek el a Felvidékről a Podmaniczky családdal Aszódra a többi felvidéki evangélikus földművessel együtt.
Akkor hozták magukkal a felvidéki ételeket, a krumplit és a kelt gombócot is.

Hozzávalók:
-
- 1 dkg élesztő
- Egy tojás
- Kevés só, csipet cukor
Elkészítés
Összekeverem egy kevés liszttel, és hagyom az élesztőgombákat dolgozni.
Előkészítem a lisztet, beleszitálom a sütőport.
Tálba ütök egy tojást, és elkeverem.
Ha van maradék krumplipüré, esetleg főtt krumpli, akkor azt is belekeverem, jót tesz a kis krumpli a gombócnak.
Lehet 1-2 ek tejföllel is lazítani!
Az összegyúrt tésztát betakarom konyharuhával és hagyom fél órát pihenni.
Akkor nedves kézzel kicsi gombócokat formálok.
Felforralok bő sós vizet, és kifőzöm őket lassú gyöngyözéssel, lefedve kb. 25 percig.
Leszűröm, és tálba teszem egy kis olajjal elkeverve.
Ha nagyobb gombócokat készítek, akkor az knédlinek minősül, kelt knédlinek.
Mindkettő (a gombóc vagy a knédli) finom szaftos húsok mellé.
Mindkettő (a gombóc vagy a knédli) finom szaftos húsok mellé. Kicsi gombócot főzelékbe (babfőzelékbe) képosztás ételekben is szokás volt tenni – igencsak laktatott!