Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.04.28. 08:35 mijemaja

Édes nokedlije avagy nokedli gyerekkoromból édesanyám szerint

Címkék: tojás köret liszt édestől aszódról #összes tésztás köret

A nokedli az egyik legolcsóbb köret, ráadásul finom, sok mindennel ehető, még vegának is minősíthető eleség. Gyerekkoromban rengetegszer kihúzott minket a „nincspénzünkésnincsitthonennivaló  gödreiből.

 

Liszt azért került otthon, mert régebben volt valami földünk, amit elvettek a téeszbe a nagy téeszesítés során, és évente a téesz adott érte valami terményt, általában búzát vagy kukoricát. A kukoricát az állatok ehették, a búzát elvittük a malomba, megőröltettük (részesben), és így kaptunk lisztet.

A liszt vászonzsákokban elállt sokáig. Víz volt a kútban, tojást a tyúkoktól reméltünk.

 

Hozzávalók:

Az alapfelállás, hogy Édes 5 púpos ek lisztre számolt 1 tojást, a végső mennyiségből meg egyet elvett.

Fontos, hogy kb. 10 kanálnyi liszthez kevert 1 lapos ek búzadarát is, hogy könnyebb legyen majd a galuska!!!

-          a családi létszámra tekintettel általában félkilónyi lisztből készítek galuskát

-          3-4 tojás minimum kell bele

-          2-3 ek darát szórok hozzá, és tejföl meg víz

 

Elkészítés:

Édes beletette egy keverőtálba a darával elkevert lisztet, közepére ütötte a tojásokat, sózta őket, és elkezdte kavargatni, ahogy csak bírta, mennyi lisztet vett fel a tojás.

 

 

 

 

Közben adogatott hozzá szódavizet is, de nem sokat, 1 tojásra 2-3 ek-nyit.

 

 

 

 

 A vége felé egy kis tejföllel bármikor szívesen lazította (nagyon finom lesz tőle, csak hát gyerekkoromban nem mindig telt rá). Én általában mindig teszek bele – a víz mennyiségét viszont csökkentenem kell.

 

 

 

 

Aztán jött az összedolgozás. Robotgéppel lett könnyű a galuska tészta „hólyagosra” történő kikeverése. A szaggatásnál annál kisebb lesz a nokedli, minél keményebb a tészta – Édes szerette, ha szép apró nokedliket készít, tehát megdolgozott a kemény tésztával.

 

 

 

A kikevert galuska tésztát pihentette 20-30 percig. Kell a lisztnek, had hidratálódjon, utána lazább lesz a szerkezete.

 

Édes a nokedli kifőzéséhez kb 2 liter vízhez adott 1 ek olajat és 2-3 ek sót.

 

 Amikor forrt a víz,  elkezdte szaggatni a nokedlit bele. Több kisebb adagban csinálta, és ahogy abbahagyta, megvárta, míg a víz újra felforr, elkezd buzogni, akkor ahhoz képest 2 perc múlva már szűrte is le a nokedliket.

 

 

 

Átöblítette a leszűrt nokedlit, aztán olyan tálba tett, ahol volt már egy kevés olaj, amivel  összekeverte a leszűrt, átöblített nokedlit.

 

 

 

 

Vajas galuska

Ha az Édes puha vajat is kevert a tésztába, (fél kiló liszthez 5-10 dkg között, mikor mennyi volt otthon).

 

 

 

 

 

 

Fűszeres galuskák

-          Spenótos: a megfőzött, megdarált spenót lett belekeverve a galuskatésztába, ekkor kevesebb víz kellett bele, kicsivel több tojás.

 

-          Paradicsomos: sűrített paradicsom került a nokedli tésztába, úgy főzte ki, de olyat is csinált Édes, hogy a főzővízbe keverte a kis doboznyi sűrített paradicsomot. Ilyenkor a nokedli kicsit piroskásabb árnyalatú lett, és jóízű nagyon.

 

-          Édes a paradicsomos főzővízből levest csinált, általában zöldséglevest.

 

-          Fokhagymás: a szétnyomkodott fokhagyma gerezdeket Édes beáztatta egy félpohárnyi vízbe (kb. annyi kellett a nokedli tésztához). Aztán ezt öntötte a nokedli tésztához.

 

-          Zöldfűszeres, pl. tárkonyos (petrezselymes, medvehagymás… stb.)

 

A képen medvehagymától volt cirmos, de csináltam zöldcirmos nokedlit kaporral is.

 

A  sztrapacskáról majd másutt mesélek, jó-e? Az a krumplis nokedli (reszelt nyers krumpli kerül bele).

 

Azért azt elmesélem nektek, mennyire tetszett nekem, amikor Magdi Töttösön úgy várt minket, hogy előre elkészítette a pörköltet, de ott, velünk, előttünk szaggatta ki a nokedlit, és azon forrón került a galuska a tányérjainkra.  Nemcsak íze volt így, hanem hangulata is az egész együtt főzésnek-evésnek…

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr974472096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judit Tóth 2013.06.02. 01:06:15

elolvastam a nokedli receptet, de ellent kell mondanom neked Marim! apu mindig azt mondta gyorsan összekeverni ,nem szabad állni hagyni, sőt nem szabad csomómentesre se kavarni!:)), én mindig így teszek, ha nokedlit szaggatok.

mijemaja 2013.06.02. 14:27:46

@Judit Tóth: Kicsi Judithka, te másképpen csinálod, kérek egy fotókkal és gyártási technológiával ellátott részletes leírást (tudod, kezdő konyhatünréreknek szólva!), és tegyük fel: Judithka és Ballasógor gyors nokedlije címmel...Várom!!!!!!!
süti beállítások módosítása