A nokedli az egyik legolcsóbb köret, ráadásul finom, sok mindennel ehető, még vegának is minősíthető eleség. Gyerekkoromban rengetegszer kihúzott minket a „nincspénzünkésnincsitthonennivaló” gödreiből.
Liszt azért került otthon, mert régebben volt valami földünk, amit elvettek a téeszbe a nagy téeszesítés során, és évente a téesz adott érte valami terményt, általában búzát vagy kukoricát. A kukoricát az állatok ehették, a búzát elvittük a malomba, megőröltettük (részesben), és így kaptunk lisztet.
A liszt vászonzsákokban elállt sokáig. Víz volt a kútban, tojást a tyúkoktól reméltünk.
Az alapfelállás, hogy Édes 5 púpos ek lisztre számolt 1 tojást, a végső mennyiségből meg egyet elvett.
Fontos, hogy kb. 10 kanálnyi liszthez kevert 1 lapos ek búzadarát is, hogy könnyebb legyen majd a galuska!!!
- a családi létszámra tekintettel általában félkilónyi lisztből készítek galuskát
- 3-4 tojás minimum kell bele
- 2-3 ek darát szórok hozzá, és tejföl meg víz
Elkészítés:
Édes beletette egy keverőtálba a darával elkevert lisztet, közepére ütötte a tojásokat, sózta őket, és elkezdte kavargatni, ahogy csak bírta, mennyi lisztet vett fel a tojás.
Közben adogatott hozzá szódavizet is, de nem sokat, 1 tojásra 2-3 ek-nyit.
Aztán jött az összedolgozás. Robotgéppel lett könnyű a galuska tészta „hólyagosra” történő kikeverése. A szaggatásnál annál kisebb lesz a nokedli, minél keményebb a tészta – Édes szerette, ha szép apró nokedliket készít, tehát megdolgozott a kemény tésztával.
A kikevert galuska tésztát pihentette 20-30 percig. Kell a lisztnek, had hidratálódjon, utána lazább lesz a szerkezete.
Édes a nokedli kifőzéséhez kb
Átöblítette a leszűrt nokedlit, aztán olyan tálba tett, ahol volt már egy kevés olaj, amivel összekeverte a leszűrt, átöblített nokedlit.
Vajas galuska
Ha az Édes puha vajat is kevert a tésztába, (fél kiló liszthez 5-10 dkg között, mikor mennyi volt otthon).
Fűszeres galuskák
- Spenótos: a megfőzött, megdarált spenót lett belekeverve a galuskatésztába, ekkor kevesebb víz kellett bele, kicsivel több tojás.
-
-
- Fokhagymás: a szétnyomkodott fokhagyma gerezdeket Édes beáztatta egy félpohárnyi vízbe (kb. annyi kellett a nokedli tésztához). Aztán ezt öntötte a nokedli tésztához.
- Zöldfűszeres, pl. tárkonyos (petrezselymes, medvehagymás… stb.)
A képen medvehagymától volt cirmos, de csináltam zöldcirmos nokedlit kaporral is.
A sztrapacskáról majd másutt mesélek, jó-e? Az a krumplis nokedli (reszelt nyers krumpli kerül bele).
Azért azt elmesélem nektek, mennyire tetszett nekem, amikor Magdi Töttösön úgy várt minket, hogy előre elkészítette a pörköltet, de ott, velünk, előttünk szaggatta ki a nokedlit, és azon forrón került a galuska a tányérjainkra. Nemcsak íze volt így, hanem hangulata is az egész együtt főzésnek-evésnek…