Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.04. 20:36 mijemaja

Grúz pácolt fokhagyma avagy böcsületes nevén mzhave niori

Címkék: saláta köret fokhagyma gránátalma befőzés előétel savanyúság erőspaprika borecet #összes grúziából

Aki szereti a fokhagyma ízét, ha szereti a savanyúságot, akkor annak ez egy zseniális találkozó, nagyon finom, nagyon pikáns különleges lesz az így elkészített pácolt fokhagyma.

 

Hozzávalók:

-          Egy kis üveghez elindulok el kettő friss, zsenge fokhagymafejjel

-          Kell hozzá 3-4 ek só

-          Fűszer: pár szem bors, pirospaprika, ha lehet csípős, pelyhes változatban.

-          Egy akkora üveg, amiben elfér a pácolni kívánt fokhagyma.

-          Gránátalmalé és borecet 1:2 arányú keveréke (annyi, amennyivel bőven lefedjük a fokhagymákat a kiválasztott üvegben)

 

Egy normál méretű és friss gránátalma összeturmixolásából: 1 dl gránátalma lé jön össze szűrés után (ne felejtsétek el leszűrni, a magok borzalmasak benne!), és ehhez kell 1,5-2 dl borecet. A páclénél a lényeg: erőteljes, savanykás ízű, határozottan ecetes legyen (mint a csemegeuborkák leve).

Gránátalma levet inkább vegyetek, a turmixolt lé drága, és olyan finom, hogy vétek nem meginni…

 

Elkészítése:

-          Először besózom a hámozatlan(!) fej fokhagymákat, és üvegbe téve rácsavarom a fedelet (tudjátok, fokhagyma, határozottan erősödő fokhagyma illattal…).

-          Hagyom állni pár órát, akkor jó, ha jól átjárja a só.

-          Pár óra múlva - legegyszerűbben másnap -  összeforralom a pácot: a gránátalma levét a borecettel (1:2 arányban), beleforralva a borsszemeket is.

-          A fokhagymákat az üvegbe teszem, megszórom őket a paprikapehellyel, és ráöntöm a borsos pácot.

-          Ne feledjétek: a lé fedje el őket!

-          3-4 nap legalább kell neki, de ez a fokhagyma hetekig eláll hűvös helyen. Az íze javul, az illata bővül…

 

Akkor szeretem készíteni, amikor szinte már érik a mirabolán szilva (grúz nevén mirabolán, ti tudjátok, hogy fosókasziva), abból teszek bele bőven – nagyon finom lesz ettől a fokhagymás páctól! A legfelső képen a fokhagyma mellett ott láthatjátok a szilvát is.

 

Evéskor körbe kell vágni késsel, és kipattintani a fokhagymagerezdeket. Ezt a húsok mellé adták anno vagy harminc évvel ezelőtt, leginkább köretként. Apátok szerint savanyúságnak nem elég savanyú, de pikáns különlegesség, pár szem elfér a tányéron egy finom hússzelet mellett.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr414485402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása