Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.11. 12:28 mijemaja

Édes készítette gyerekkori HAMULYA más néven ganca nyögvenyelős

Címkék: tojás krumpli köret vegetáriánus liszt édestől aszódról #összes krumplis köret tészta köret

Judithkával egyeztettem, egyformán emlékszünk erre a régi tót ételre. Szegény ember elesége volt ez: csak liszt és krumpli kellett hozzá, a tojás – ha volt- jól jött bele, de nem volt lényeges. A hagyma csak ízesítésnek kellett hozzá. Az északibb tót vidéken gancának hívták a hamulyát. Másutt  „nyögvenyelősnek” becézték, mert biza elég nehéz volt nyelni, ha nem csúsztattuk savanyúsággal, pirított hagymával, szalonnapörccel – és sokszor nem volt mivel csúsztatni…

 

Felső kép balra: az elkészült, natúr hamulya pirított hagymával, jobbra: szalonnazsíron, serpenyőben átsütött, alattuk a sütőben átpirított hamulya..

 

Elkészítése:

 

A kb. egy kilónyi, megtisztított, kockára vágott krumplit megfőzöm sós, zsíros vízben, ami 1-2 ujjnyival ipeg ellepi. Szinte szétesésig főzöm! Juditka szerint teljesen szét kell esnie!

 

 

 

 

  

A fazekat a tűzön hagyva a krumplit összetöröm (anno villával, most azért krumplinyomóval ám), ha teszek bele tojást, akkor itt az idő, azonnal szétkeverem a forró krumplipépben!

 

 

 

 

Jobb kézzel kavarom, ballal szórom bele a réteslisztet. 6-7 maroknyi réteslisztet vesz fel. A végén a kavarás persze egyre inkább kétkezes lesz…

A krumplipépet és a lisztet fakanállal jó erősen keverve masszává főzve összedolgozom.

 

 

 Ha jó sűrű és még pöfög is, akkor lehúzom a tűzhely szélére, ott dolgozom addig, amíg a massza az edény falától el nem válik.

 

 Ekkor megzsírozott evőkanállal kiszaggatom: 

 

-          Így is ehető (bár így a legnyögvenyelősebb), ezért jó hozzá a pirított hagyma.

 

-          Tepsibe téve, zsírral-olajjal meglocsolva, vagy a zsírban barnára pirított hagymát a zsírral együtt egy-az egyben ráöntve berakom pirulni 10-20 percig a sütőben.

 

-           Lábasban, serpenyőben: hagymás zsíron átforgatom, aranysárgára átsütöm.

 

Fent Nyitra környékén hallottam szintén hamulyának mondani ezt az ételt - biztosan onnan hozták az Aszódra betelepített joggágyok, akik jöttek a földesúr Podmaniczkyvel. 

Olvastam, hasonlómód készül, csak Dödölle a neve Vas megyében.

Tudjátok:
Éliás, Tóbiás,

egy tál dödölle,
ettél belőle…”

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr324472113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t.judithka 2012.08.29. 11:14:42

Hogy ez milyen finom is volt! emlékszem ott kavargatta Édes a Sparherten, mi meg alig vártuk, hogy elkészüljön!:))

mijemaja 2012.08.29. 15:51:40

Szia Judithka, képzeld, most akarok készíteni pirított krumplis krumplisnudlit - az is a szegény tótok fincsi vacsorája volt, - mint ez a hamulya is, ezt is gyakorta készítette Édes pénztelen estéken, csak krumpli kellett hozzá és liszt...
süti beállítások módosítása