fél kilónyi darált bárányhúshoz egy szép nagy fej vereshagyma aprózva, pár gerezd fokhagyma összezúzva, egy tojás összefogni és a fűszerek:
- Só, bors ízlés szerint, 1 tk őrölt római kömény, esetleg 1 tk koriander
- 1-1 kis csokor összevágott friss menta és petrezselyemzöld
- Egy citrom reszelt héja,
- Csípősnek őrölt chili ízlés szerint
Elkészítés:
1. Tálba teszem a húst, abba ütöm a tojást, beleszórom a fűszereket, az aprózott hagymát, fokhagymát (ha van zöldhagyma, az is jó összeaprítva).
2. Összedolgozom a húsmasszát, lazíthatom egy fröccsentési szódával. Ha grillezni akarom, érdemes beledolgozni 1-2 ek olajat is!
3. Vagy kis gombócokat formázok, vagy kis húsrudakat (a’la mitetei), és érdemes hidegre tenni, mert úgy sütéshez jobban összeáll.
4. Grillen sütéshez csak felteszem a rácsra a húsgombócokat.
5. Sütőben sütéshez a tepsit kiolajozom, beleteszem egymás mellé (de ne érjenek össze!) a húsgombócokat/húsrudakat.
6. Nagyon magas tűznél ropogósra sütöm.
Szerintem igen jó és egyszerű étel!!! Persze részrehajló vagyok, szeretem a miteteit (miccset Romániában), a csevapcsicsát (csevabot Horváthonban), ez pedig épp ezekre a száraz, finom darált és ha lehet füstös húskolbászkára hajaz.