Ettétek már éppen eleget Ancsi néni fehér és zöldhagymás krumplistésztáját Érsekújvárról, mikor felfedeztem, zöldségesebben még jobban szeretitek. Hát így jött bele a zöldhüvelyű zöldbab, – a zöldbabos krumplistésztához hasonlóan, csak azt egybefőzzük, ezt meg együtt pirítom szalonnazsíron.
(Csak emlékeztetőül, Ancsi néni krumplistésztájában nincs pirospaprika, a benne lévő krumpli kockára van vágva és főzés után szalonnazsíron pirítom meg, és a végén megszórom a tetejét szalonnapörccel.)
Hozzávalók:
- egy fej veres hagyma 4 főhöz
- fejenként egy krumpli
- fél kg kockatészta 4 főre (most épp fodros kockám volt, az is jó)
- 2-3 csík szalonna felkockázva, kisütve
- ¼ -1/2 kg zöldbab (ízlés szerint, de ha lehet zöldhüvelyű legyen, az mutatósabb a tányéron)
- Só, bors
Elkészítése:
- Sós vízben megfőzöm a felkockázott krumplit jó roppanósra. Leszűröm.
- A levét újra felteszem a tűzre, mert abban főzöm meg a tésztát (aztán ha az is megfőtt, a tartalmas lé jó lesz suhintott levesnek!).
- A szalonnazsíron megfonnyasztom az összeaprózott hagymát, aztán átforgatom rajta a zöldbabot.
- Jöhet a krumpli is hozzá. Addig forgatom, míg erőst nem pirul. Sózom és erősen borsozom.
- Ha már pirul, akkor adom hozzá a frissen leszűrt tésztát, összekeverem, megszórom zölddel: zöldpetrezselyem, zöldhagyma, snidling leginkább, a szalonnapörc is jöhet a tetejére – és kész, tálalhatom.