Apátok kedvenc tojásételéhez 4 dolog kell:
- finom és kellően forró olaj /zsír a sütéséhez
- fontos a friss tojás
- és a finom sonka (olyan sonka, aminek sonkaszerű, izomrostos textúrája van, és nem tartósítószerbe áztatott sonkaszerű izé)
- valamint a só, ha a sonka nem volna sós.
Ha a tojás nem friss, a sonka nem finom, nem érdemes hozzákezdeni, mert olyan kevés kell hozzá (minimalista a lista), hogy elvárható, az legyen jó alapanyag.
Tök egyszerű az elkészítése is, csak azért írom le, fel ne panaszoljátok nekem, hogy ez hiányzik a receptúrából.
Hozzávalók:
- fejenként 2 tojás
- egy szelet sonka
jóféle olaj (vagy tiszta zsír)
Elkészítése:
- Ne sajnáljátok a zsiradék minőségét: ezt megesszük a tojással, legyen olívaolaj vagy mangalicazsír, netán libazsír, amiben sütitek. Legyen elég bőséges, mondjuk 2 adagra egy evőkanálnyi legalább.
- A zsiradék legyen nagyon forró (sót szoktam beleszórni).
- Beleteszem a sonkaszeleteket, 1 perc és átfordítom. Sistereg (a sonka víztartalma miatt), és ahogy színt kap, ráütöm a tojásokat.
- A tojások tetejét sóval megszórom.
- Továbbra is nagy tűzön odakapatom az alját. Akkor jó, ha a teteje picit még kocsonyás, de ha az alja már kezd barnulni, a teteje túl folyós, akkor szűrőlapáttal óvatosan picit átforgatom.
Nem mondom, ettől hamabb és eggsesebb ham and eggs nem létezik, de ez is nagyon finom! ne panaszkodjatok ..