Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.21. 16:26 mijemaja

Kovászos netán kovászolt zöldparadicsom

Címkék: kapor befőzés torma savanyítás probiotikum #összes erdélyországból zöldparadicsom irmanénitől

Felénk az ősz végén megmaradt, egészen biztosan kárba vesző zöld paradicsomokat szedte le Édes savanyúságnak. (A féléretteket a konyhaablakba tette, mert azok még bőven megértek, és inkább pirosan ettük.) Készített ecetesen, készítette kovászoltnak.
Nagyon finom ám így is a zöldparadicsom, csak szegény pesti embernek nehéz hozzájutni, még sógornőméktől is alig tudtam egy kisebb üvegre valót szerezni.
(Ők még azt várták, megérik még a zöld az őszön, rendes ember csak a fagy elől szed le zöldparadicsomot a régi rend szerint…)
Rajtam a piac segített, lehet kérni, néha hoznak is eladásra, és abból igen jó ez a savanyúság már a nyár elején is!!!!
Szóval, ha már van zöldparadicsom, akkor kell szálas, virágos-magos kapor is, nem árt egy kis darab torma sem.
Só kell még, a többi csupa opció, jó, ha van, de ettől a paradicsom már szuper finom lesz!
 

 

Hozzávalók:
-          közepes méretű vagy kisebb zöldparadicsomok (ne legyenek zöldespirosak!) legalább 3 literes üvegbe elegendők
-          üvegenként egy nagy csomó száras, ernyős, érett virágú kapor,
-          pár ágacska borsikafű
-          szokásos savanyúságfűszerek: pár szem bors, 1 tk koriander, borókabogyó
-          jó sok szép fokhagyma gerezd megpucolva
-          a tetejére pár meggylevél ágvégről, és az ág egy darabkája is jöhet vele
-          só, alapszabályként egy liter vízhez 1 púpos ek, de feltétlenül kóstoljátok meg, a paradicsomhoz erőteljesebben sós víz kell, mint amilyent a kovászos uborkához készítünk.
-          Vízből annyi kell, amennyi befedi bőven a kiválasztott üvegbe töltött paradicsomokat. (Vagy kipróbáljátok, vagy veszitek az üveg 2/3-át, nem baj, ha sok lesz, kell úgyis utántölteni!)
 
Az üveget megtöltöm:
-          a kapor 1/3-a (ne feledjétek: ernyős, virágos!)
-          zöldparadicsom, közé egy kis kapor, körben egy-egy ágacska borsikafűhajtás, a babérlevelek és néhány fokhagymagerezd
-          megint a paradicsom, kapor ide-oda
-          a legvégén teszem bele a meggylevelet az ágtővel
 

 

A vizet felforralom, beleszórom a sót, a fűszereket, és teljesen langyosra hűtöm. Langyosan öntöm bele az üvegben lévő paradicsomra. (Nem lehet túl meleg, mert akkor nem indul meg az erjedés.)
 
Az erjedés megindulásához a langyosságon túl napfény kell – emiatt az ablakba teszem a fényre, alá egy öblösebb tál, hátha kifut a leve, fölé egy kis porcelán tálka.
 
Ha már erjed, zavarosodik – akkor hátradőlhetünk, megindult az erjedés, és annak sebességétől függően 4-7 nap kell legalább az átkovászolódásig. (Több kell neki, mint az uborkának! Ne sajnáljátok, sokkal finomabb lesz, ha jól átérik.) 
Ezen a képen a frissen kiszedett paradicsomot látjátok, alatta a kéthónaposat: még a hűtőben is szépen érik, nemesedik az íze!!!!
 
Ilyet készített Ancsi néni is - ami tót ételt mutat, de Irma néni is, aki Zágonból eredt gyermekként, és a székelykonyhát tanulta.
Nagyon különleges ám az íze!
Kovászoltam hagymával is, de azt apátok nem szereti, szerinte az a legjobb, amikor jó sok fokhagymával vékony répa rudakkal, és kevéske gyöngyhagymával kovászolom, azt is leírjam nektek? Ide rakok egy képet róla is, kedvcsinálónak….Aztán jön a recept is hamarosan.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr94529903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása