Kell fél kilónyi reszelt keksz. Édes háztartási keksz összetörve és turmixban őrölve, diódarálóban darálva, vagy így, készen megvéve (én így tettem).
Általában 10 dkg vajat javasolnak, de én simán adok 15-20 dkg-ot is, kellemesebbé teszi, és könnyebb kikeverni, jobban összeáll a tésztamassza.
Ízesítésül 4-6 ek cukor kell, és nem árt 1-2 tasak vaníliás cukor sem. Én a szokásos (turmixban darált, beledugott vaníliarúdtól illatos cukrot használtam, nagyon jó aromát adott – ezt épp a vendégeitek tanúsíthatják!)
Annyi kakaót adok hozzá, amitől szép barna színt kap. Nehéz mennyiséget mondani, annyira függ, honnan van a kakaó, de a holland típusúból 2-3 púpos ek elég bele.
Ó-ó, ki ne hagyjam a rumot! Rumaroma kellene gyermekekhez, de ti már nagy gyermekek vagytok, vagyis igazi jóféle rum került bele. Édest idézem: olyan szegények vagyunk, hogy csak nagyon jó minőséget vegyünk mindenből…Hát, így szokott rá anyátok a minőségi italokra. A rumból 2-4 ek kerülhet bele, kanalanként adom hozzá, segít az eldolgozásban. (Tényleg ízlés szerint kell, több már zavaró, kevesebb nem érződik ki.)
Kihagytam valamit?
Nagyjából ez is a sorrend:
- egy nagy tálba öntöm a darált kekszet,
- hozzászórom a kakaót, a vaníliás porcukrot,
- Belevágom vékonyra a lágy vajat, és fakanállal keverem, keverem…
- Aztán az egészet gyorsan összedolgozom.
A masszából vizes/olajos kézzel golyócskákat készítek.
Szoktam (főleg meggybefőtt bontásnál) egy-egy meggyszemmel tölteni. Akkor az igazi, ha rumos a meggy, vagy ha sima, van időm 1-2 órácskát rumba áztatni őket töltés előtt.
Kérdeztem apátoktól: Most is készítsek meggyel töltött kekszgolyót? – ő elgondolkodott. „Hááát, az csak jót tehet neki, nem?”
A képeken a kisebb golyók (hamm-bekaplak méretűek) simák, a nagyobbak meggyszemmel töltöttek.
Jöhet a díszítés. Szabad a pálya, lányok, ne ragadjatok le a kókuszreszeléknél – bár az a klasszikus.
- szóval ki ne maradjon a kókuszreszelékbe hempergetett golyócska a kínálatból
- de mindenféle színű tortadarába lehet hempergetni a kész golyócskákat
- de finom a darált vagy pörkölt és darált mandulába, dióba beleforgatott golyó is
- minőségi, éjsötét kakaóporba (ínyenceknek!) kell készíteni
Extra: ha csokiba, olvasztott étcsokoládéba forgatjátok.