Édes ajándéka a család minden tagja felé egy-egy szülinapi torta volt. Eleinte variált, aztán kérdezett, s mert egyre többször kértük „A Csokitortát”, így eljutott oda, hogy már nem is kérdezte: mindenki csokis tortát kapott. Mi csokis tortával ünnepeljük a születésnapokat azóta is.
Édes halála után Zsuzsa nővéremmel készítettem, miután ő is elment, kénytelen voltam egyedül csinálni, és mostanság Fanni, te vagy az én nagy segítségem a tortakészítésben.
Édes sima piskótatortát készített. (Külön: Édes piskótái címmel írtam le nektek!)
Kettévágta, megkente csokis krémmel, bevonta ugyanazzal a krémmel, és díszítette, mikor- mivel:
- marcipánfigurával (cukrászdából)
- csokoládé bevonattal, olvasztott csokival, főzött csokimázzal
- csokireszelékkel (étcsokit reszelt sajtreszelővel)
- vajas krémmel, más színűvel, mint a máz, általában csokis mázon fehér citromos vajkrémet, afféle fondant készített.
A torta oldalára nyáron a bekenés után gyakran édesmorzsát szórt, az nagyon szépen mutatott, és nem ragadt úgy a melegben.
Édes kétféle alkotóból rakta össze a krémet, egy vajas krémből és egy főtt lisztes, vagy főtt darás krémből.
Lisztes krémet készített
5 ek liszt
1 ek búzadara
4 dl víz 1 dl tej
A víz felét a tejjel feltette a tejforraló nyeles edényben a tűzhelyre melegedni.
Közben egy tálkába kimérte a lisztet és a darát, elkeverte, és a hideg vizet lassan hozzákeverte.
A jó meleg vizes tejhez hozzákeverte, és nem hagyta ott, onnantól kezdve szépen kevergetve felforralta, s pár percet pufogtatta. (Kellett, elmenjen belőle a lisztíz!)
20 dkg vajat és 20 dkg porcukrot (lehetne kristályt is, de akkor belehalok, mag nem érződik ki a kristály a krémből – ehhez legkevesebb munka a púderporcukorral van) habosra keverek.
Ízesíteni lehet: citromhéj frissen reszelve, kis rum, a citrom leve, kis vaníliás cukor, vanília aroma…
Ez lenne a VAJAS KRÉM = ezzel lehet díszíteni a kész tortát pl., akár egy kinyomó formával is.
A langyos lisztes krémet kanalanként hozzáadom, és szép simára elkeverem. Ha a vajas krémet citrommal, citromhéjjal ízesítettem = citromos krém a tortákhoz
Ha vaníliával ízesítem = vaníliás krém
Ha karamellt készítek, belekeverem = karamelles krém
Ha annyi jóféle hollandi kakaóport keverek hozzá, hogy szép setétbarna legyen (kb. 2-3 ek púposan) = csokis krém. No, ez a csokis krém a tortához.
Még lehet csalni egy picit, nekem könnyebb csomómentesre elkeverni a lisztet a vízzel, ha 1 ek pudingport teszek hozzá. Vaníliásat, tejszíneset vagy csokisat szoktam beletenni, ezek íze aztán passzol a csokis krémhez. Nem jó a puncsos, a karamelles, a citromos – kilógnak nagyon az aromájukkal a krémből.
Másik módszerem, hogy a lisztes krémbe keverem a cukrot – persze csak ha már levettem a tűzről, oda ne kozmáljon nekem!
A képeken Édes csokitortájának sok formáját láthatjátok az elmúlt évekből - nem jó felvételek, nem is extra torták, de a mi ünnepeink…