Többször is olvastam már a kreol fűszerkeverékről, vagyis a Bayou Blastról, ami a kreol mártás fontos alapfűszere. A teljesen egységes, neten fellelhető recept hozzávalói:
- 2 1 / 2 evőkanál paprika
- 2 evőkanál só
- 2 evőkanál fokhagymapor
- 1 evőkanál fekete bors
- 1 evőkanál hagyma por
- 1 evőkanál cayenne bors
- 1 evőkanál szárított oregánó
- 1 evőkanál szárított kakukkfű
Frissen készítve jobban szeretek friss anyagokból dolgozni, ami lehet, hogy nem „bayou blast”, de sokkal üdébb, egyszerűbb az íze így az elkészült ételnek, szóval én így jobban szeretem.
Őszinte leszek. Az igazi recept hagymaporával az a bajom, hogy drága, és tele lehet izékkel (értem ezalatt az e-összetevőket), az igazi hagymából viszont királyok vagyunk Makóval, szóval igazi hagymát szeretek. Az más kérdés, hogy egy unalmas perceimben előre összeállított fűszerkeverék milyen jól jön, ha gyorsan kell valami ízesítő…
Vagyis az én gyakoribb változatom egy 4-6 fős adaghoz:
- 1 púpos ek édesnemes őrölt paprika
- ½ ek csípős őrölt paprika vagy cayanne bors
- 1 kisebb evőkanál só
- 1 tk fekete bors eddig kisebb adag, de egyezik
- 3-4 gerezd tört fokhagyma vagy 1 tk fokhagymapor
- Egy kis vereshagyma nagyon apróra vágva (reszelve jobb lenne!)
- 1 tk friss, ha nincs, csak akkor szárított oregánó
- 1 tk összevágott kakukkfű (általában az van itthon friss a cserépben nevelve, ha kiszáradna, akkor jöhet a szárított kakukkfű)
Ezt az egészet összekeverem, és rákenem a halra, kikloffolt (fellazított, előmorzsolt, egyenetlen felületűvé alakított, így aztán tapadásra kész) húsra.
A kreol fűszerkeverék használatakor érdemes a befűszerezett húst/halat átforgatni egy kis forró zsiradékon, aztán zellert, paradicsomot, aprózott paprikát (pl. sokféle színű, sárga, piros, zöld paprikát), aprózott igazi zöldhagymát, jó sok zölddel adni mellé, vagy fűszerből bazsalikomot, zsályát, és a latin ízekhez nagyon illeszkedik (szerintem, és lehet velem vitatkozni) a Worcestershire szósz is.
Paradicsompüré, paprikakrém is jöhet még hozzá, húslevessel, zöldséglevessel, paradicsomlével, borral érdemes hígítani, - de jobb híján a víz is jó – végül készre párolom. Ezzel kész is kreol hús, kreol hal, vagy a hal, hús „kreol mártásban”.