Három poharat láttok a képen, háromféle kovászolt lével. Igyekeztem melléjük tenni a zöldséget-gyümölcsöt is, amivel elkészítettem. Én mindig megiszom a magam készítette kovászolt levet.
Hűtőben tartom, és onnan töltögetem.
Keresztapátok addig itta, amíg rá nem jött, hogy étvágyat csinál, és azóta inkább csak a savanyúságot eszi meg belőle…
Néha azért most is kér belőle, főként ha már elfogyott pl. belőle az uborka, akkor a levet savanyúságként kortyolja étkezés közben.
Apátok pedig mostanáig nem itta – de a kovászolt mirabolás (alias fosóka) szilva annyira ízlik neki, hogy még a levét is megissza – ezt láthatjátok a bal oldali kép jobb szélén.
Középen a kovászolt zöldparadicsom levét mutatom be nektek. (egy kis hagyma, fokhagyma volt benne!).
Balra hátul ott van a finom kapros kovászos uborka leve is .
FONTOS!!! Nagyon egészséges, ajánlom nektek is! Tudjátok, a kovászolt lé probiotikum – teli van a tejsav bakteriális erjesztés miatt jóféle baktériumokkal, és ez nagyon egészséges, csak rá kéne szoktatnom benneteket is…
Amikor Lovas a szemembe nézett, és azt mondta, vegyem meg az arany golyócskába zárt egészséget nektek, (FLP, azaz aloe vera MLM termékét, egy gyári probiotikumot), ha szeretem a gyermekeimet, szóval akkor lelki válságba kerültem. Egyrészt igen drága volt, másrészt nem akartalak volna mesterséges bármire rászoktatni benneteket, harmadrészt gyanakodtam, Lovas győzködése és mosolya mögött ott éreztem az üzleti érdekeit is.
Elrohantam a gyermekorvosunkhoz, és megkérdeztem a véleményét. Ő mosolyogva rám nézett (és az ő mosolya őszinte volt!): ha probiotikumot akarok nektek adni, etessek veletek savanyú káposztát és kovászos uborkát, sós vizes zöldségeket, no meg igyuk meg a levüket. Már az ősmagyarok is ittak probiotikumot, éspedig a kumiszt. Az is tejsavas erjesztés.
Hát, azóta kovászolok én mindenfélét magunknak…