Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.26. 19:26 mijemaja

Rozmaringos vasalt csirke a Kisbagi csárda alapján

Címkék: sült főétel csirkehús húsok aszódról #összes kisbagi csárdából

Néhanap eljárok az aszódi temetőbe az őseim, nagyszüleim, Édes, az édesanyám sírjához, édesapám s a testvéreim sírjához, szép a táj, a gesztenyesor, békés látni a Galga völgyét, (a legvégén berakok egy képet: ott ülnek a helybéli hölgyek koszorúban s pletyiznek békésen… szóval más is szívesen jár oda, nemcsak én). Visszafelé úton megállunk a Kisbagi csárdában, s ottani kedvencem a rozmaringos vasalt csirke.
Ezért vettem vasalót – s kaptam rá a sült húsok vasalására.
 
Kisbagi csárda rozmaringos vasalt csirkéje utánérzéssel
(Csak ettem, néztem, de a pincér nem tudott informálni a készítéséről, a szakácsot meg nem kérdezte. Feketepont.)
Én bepácolom a csirkehúst sütés előtt:
-          sós olajba
-          fokhagymás olajba
-          Citromos olajba
-          Ecetes olajba
-          Fokhagymás tejbe
-          Vagy fokhagymás, netán borsos-mustáros, esetleg citromos joghurtba egyaránt
 
A szalonnát megolvasztom, megpirítom, kiszedem belőle, (vagy nem), és a visszamaradt zsiradékon megpirítom az aprított fokhagymát és rádobom a rozmaring levélkéket.
Elkeverés után rögvest ez előkészített (tisztított, felvágott, kellő méretű) és besózott csirkemell/netán csirkecomb darabokat.
Fehéredésig pirítom mindkét oldalát, majd jön a vasaló.
Adunk neki pár percet, ezalatt az alsó fele megpirul, megfordítjuk, és megpirítjuk a másik felét is a vasaló alatt.
Ám ha a vasalóba sikerült izzó faszenet beraknom, a meleg vasaló és az alsó tűz együtt hozza létre az igazi szuper vasalt csirkét!
 
Kakukkfüves vasalt csirke
Úgy készül, mint a rozmaringos, de ekkor kakukkfüvet használok, ezt akkor érdemes csinálni, amikor virágzik a kakukkfű, és megbolondítja a csirkét fűszeres illatával.
 

Ezen a képen a Kisbagi csárdában vagyunk, szemben Judithka és Dorisz, háttal keresztapátok, Satya és Gergő.

Galga vize szép csendesen kanyarog... 

Az aszódi temetőben (nagyapámék sírjához közel) a pihenő, jókedvű hölgykoszorú az előtérben, háttérben a Galga völgye, piros Bag, Galgagyörk, s jobbra már Galgahévíz házacskái. Mifelénk a halál természetes volt, az élet velejárója, s a temető a közösségi élet egyik színtere - szerintem ez is része (talán részben magyarázata is) a tót életszeretetnek.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr84547974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása