Hozzávalók:
- ½ csirkemell fejenként
- fél csirkemellenként egy-egy ananászkarika
- az ananász konzerv leve, ha konzervet használunk
- 2 dl tejszín
- Só, bors
Elkészítése:
1. Ica a csirkemell filét félbevágja – de nem egészen, hogy vissza tudja hajtani.A húst és az ananászt is sózza, borsozza. (Lehet dobozos, darabolt is!) Az ananásszal megtölti, visszahajtja.
2. Kevés tejszínnel – és az ananász levével felönti, nagyjából annyival, ami ellepi a húsokat.
Ő a tejszít elég zsírosnak tartja, én azért egy kevés olíva olajat is öntök hozzá.
3. Lehet meggyet is hozzáadni – vagy csak meggybefőttel készíteni!!! – ekkor a meggylé is kerülhet a tejszínhez.
A tejszínes mártás nagyját félreönti a végén, a húst megpirítja (25 percig).
5. A mártást kevés ételsűrítővel besűríti, a hús mellé tálalja.
A hús vajpuha lesz, a mártás krémszerű, ha ügyesen a tetején hagyok a borsos ananász darabokból, azok megpirulnak, karamellizálódnak, igen finomak lesznek. Az egész finom, pikáns – és ahogy esszük, lehet az Icát dicsérni!
Némi változtatás ICA receptjéhez képest:
1. Darabos anannász-konzervből készítve:
Ica kifejezetten a karikás ananászzal készítette és töltve, de rájöttem, ha csak darabos (olcsóbb!) ananászkonzervem van, akkor sokkal egyszerűbb, ha nem töltögetem a csirkemellet, hanem simán sózom, borsozom, a tepsibe teszem, az ananász levét és a kockákat egy-az egyben hozzáöntöm a tejszínhez, s rá a húsra a tepsiben – és teszem sülni.
A végeredmény Apátoknak még jobban is ízlett!
2. Tejszínes ananászlében sült csirkemell, külön pirított ananásszal
Az ananászt leszűröm, a levéhez adom a tejszínt, s a sós-borsos csirkemelleket a tejszínes lében sütöm meg.
A darabos borssal megszórt ananászt pár szem meggybefőttel kevés olajon megpirítom, úgy adom tálaláskor a hús mellé. – Hát, apátoknak és keresztapátoknak ez a változat jött be a legjobban!!!
Mondhatni, elég messze kerültem Ica eredeti receptjétől, de a lényeg, hogy nekünk ízlett.
3. Ezt a receptet kipróbáltam pulykamell filével, karajjal is: jók.