Azt
Mondják, Villány a magyar Mediterránum. Tárgyi bizonyíték erre a szőlőnkben beérő füge: nézzétek, én is gyönyörködöm benne, és eszem is, eszitek is…
Ebből a fügéből teszek a sárgadinnye és a levegőn szárított finom sonka mellé pl.
Ibi ebből aszal – és finomabb ám, mint a bolti aszalt füge!
Füge aszalása:
- Kiteríteni egy rácsra a verandára (Ibinek van rács is, veranda is),
- levédeni egy vékony tüllfüggönyfélével a legyektől (azok is vannak)
- aztán pár nap múlva betenni a vendégszobába, (világos, de nem tűzi a nap, szellős is), és hagyni ott száradni.
- Időnként (eleinte naponta, aztán 2 naponta) át kell forgatni, és zamatos, puha fügét kapunk!
Szirupban is elteszi Ibi a fügét, ám az egy másik recept.
Talán, ha nyugdíjas leszek, a villányi szőlőhegyen fogok én is fügét aszalni…