Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.08.02. 20:45 mijemaja

Melinda piros ételízesítője azaz a zágoni házi ketchup

Címkék: tartósítás paprika mártás zöldségek befőzés #összes Címkék Melindától Erdélyországból Zágonból

Melindapirosételízesítő.JPG

Nagyon finommá tesz minden ételt: levest is, (pl. a csorbalevesét!!), pörköltet, mártásokat… -  mondta Melinda. Gondoltam, elkészítem, de aztán Melinda egy találkozásunkra lelkesen hozott nekem egy szatyorban házi készítésű finomságokat, köztük az édesanyjától tanult, még a zágoni nagymamájától származó recept alapján készített házi zelleres-paradicsomos paprikás ételízesítő, amivel a falun a télbe hozhatták a nyarat.  Látod? – mondta - ez az én piros ételízesítőm, az én házi kecsapom.

Ha utána akarjátok csinálni, íme a Melinda által lediktált recept - szerintem ez is a székely erdélyi konyha remeke!!!!!!

Hozzávalók:

-          2 kg kápia paprika (tudjátok, a balkáni hosszú, piros, húsos, ízes kedvenc paprikám)

-          1 kg gogosár (azaz paradicsompaprika)

-          3-4 darab kis csípős zöldpaprika is (többet nem bír el, túl csípőssé válhat, és az nem kell – mondta          Melinda)

-          2 darab zellergumó

-          2 liter igazi paradicsomlé (olyan, amilyet Irma néni főz odahaza)

-          Só (igazi kősó Erdélyből!!)

Elkészítése:

1. A kétféle paprikát, vagyis a kápiát és az Erdélyben is gogosárinak nevezett paradicsompaprikát a csípős zöldpaprikákkal együtt tepsibe tenni

Megsütni, héját leszedni

2. Zellert megpucolni, felkarikázni és megpirítani

3. A puhára pirított zellert és a megsült, lehájazott paprikát megdarálni

Hozzáadni két teljes liter paradicsomlét (olyant, amilyet Irma néni főz odahaza - mondta Melinda, de a piacon is kapni hasonlót, és boltban is, mi is főzhetünk 2 kg jóízű paradicsomból)

4. Sózni és összeforralni egynemű masszává (20-30 perc elég)

5. Előkészített, kifőzött üvegekbe tenni azon forrón

Rá szalicil egy késhegynyi

Melinda azt már hozzá sem tette, de celofánnal zárja le először az üvegeket, és arra csavarja rá a fedőt.

No, ez tömör leírás, de érthető, nem?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr934693014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása