Nagyon finommá tesz minden ételt: levest is, (pl. a csorbalevesét!!), pörköltet, mártásokat… - mondta Melinda. Gondoltam, elkészítem, de aztán Melinda egy találkozásunkra lelkesen hozott nekem egy szatyorban házi készítésű finomságokat, köztük az édesanyjától tanult, még a zágoni nagymamájától származó recept alapján készített házi zelleres-paradicsomos paprikás ételízesítő, amivel a falun a télbe hozhatták a nyarat. Látod? – mondta - ez az én piros ételízesítőm, az én házi kecsapom.
Ha utána akarjátok csinálni, íme a Melinda által lediktált recept - szerintem ez is a székely erdélyi konyha remeke!!!!!!
Hozzávalók:
-
-
- 3-4 darab kis csípős zöldpaprika is (többet nem bír el, túl csípőssé válhat, és az nem kell – mondta Melinda)
- 2 darab zellergumó
-
- Só (igazi kősó Erdélyből!!)
Elkészítése:
Megsütni, héját leszedni
2. Zellert megpucolni, felkarikázni és megpirítani
Hozzáadni két teljes
4. Sózni és összeforralni egynemű masszává (20-30 perc elég)
5. Előkészített, kifőzött üvegekbe tenni azon forrón
Rá szalicil egy késhegynyi
Melinda azt már hozzá sem tette, de celofánnal zárja le először az üvegeket, és arra csavarja rá a fedőt.
No, ez tömör leírás, de érthető, nem?