Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.08.09. 15:07 mijemaja

Tiroli avagy osztrák zsemlegombóc szaftos köményes disznóhússal és párolt káposztával

Címkék: saláta köret gombóc savanyú káposzta egytálétel zsemlegombóc osztrák konyha zsemle disznóhús húsok #összes Címkék Judithkától Ausztriából

gombóctiroli.JPG

Judithka ígérte és küldte el ezt a receptet.

Ott evett ilyen echte osztrák (sváb, cseh, tót…) ételt, és oda volt a gyönyörűségtől.

Azt mondta, a zsemlegombóc majd elrepült a tányérról, olyan könnyű volt… Aztán hazajött a barátnője, aki szakács férjével kiment dolgozni (élni, lassan már házat venni) Ausztriába, és a Móni férje segített a csodakönnyű repülős zsemlegombóc rejtélyének felderítésében. Íme a kincses recept, ami alapján Judithka újrafőzte idehaza is ezt a finomságot, vagyis sikeres a leírás!

Sajnos nem tudom a nevét osztrákul, de megkérdezem majd Móni barátnőmtől, ez tuti osztrák kaja, sült hús, zsemlegombóccal,és savanyú káposztával.

A tiroli osztrák zsemlegombóc így készül:

4 főre fél kg száraz zsemlét felaprítunk apró kockára, leöntjük fél liter hideg tejjel, és hagyjuk állni.

Addig, egy kis fej hagymát apróra kockázunk és kevés vajon megdinszteljük.

Amíg ezt dinszteljük, a tejben ázó zsemlére egy jó csokor apróra vágott petrezselymet teszünk kevés szerecsendióval, sóval borssal, és kábé 10 dkg olvasztott vajjal, és hat tojást ütünk rá.

Majd a kihűlt hagymát is hozzátesszük, az egészet összekeverjük, ha túl híg lenne, keverjünk hozzá zsemlemorzsát.

Amikor a gombócmassza összeállt, vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, és zubogó, forrásban lévő  sós, vízben kifőzzük.

Hozzávalók: ½  kg zsemle, ½ l tej, 6 tojás, 1 kis fej vereshagyma, 10 dkg vaj, nagy csokor petrezselyem, só, bors és reszelt szerecsendió

A hozzá való osztrák szaftos disznóhús elkészítése:

A hús: alapból hasaalja bőrös malac, de lehet bármilyen disznóhús, személyenként 2 vastagabb szelet.

A húst befűszerezzük, só bors, köménymag, jó sok fokhagyma,de nem csak hogy megszórjuk, hanem a szakács szerint masszást adunk neki, vagyis jól beledolgozzuk, majd kevés zsiradékkal megöntözzük.

Betesszük a sütőbe és kérget sütünk rá, ez kb. fél óra, (mindkét oldalán, vagyis 15 perc múlva fordítsuk meg a sütőben a húst!) , aztán felöntjük húsleves lével,és kevés borral, és fedő nélkül még tovább sütjük legalább egy bő órán keresztül. Fontos! Az utolsó egy órában tehetünk mellé sárgarépát, zellert, hagymát!!

Amikor kész a husit kivesszük, a szaftot összetörjük (botmixer), ha híg még egy kocka sülthús-szafttal besűrítjük.

Hozzávalók: 1 kg hasaalja bőrös malac, (comb, oldalas, borda), só bors, köménymag, jó sok fokhagyma, kevés zsiradék (diónyi olvasztott zsír vagy vaj, 1-2 ek olaj), 2-3 dl húsleves lé, 1-2 dl bor.

Az osztrák párolt savanyú káposzta elkészítése:

A savanyú káposzta alá egy fej vöröshagymát dinsztelünk, majd rátesszük a savanyú káposztát, kevés babérlevéllel, boróka bogyóval, borssal, fűszerezzük, kb. fél órát pároljuk és kész!

Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, egy nagy fej vereshagyma, 2-3 babérlevél, só, bors, 2-3 borókabogyó, 1 ek olaj.

Isteni finom így együtt ez a három dolog! Idehaza is megcsináltam és mind megettük!

Ezek a felhők egy csodaszép nyári napon egy csudaszép helyen voltak! A mellettük lévő képen elöl Edit, Éva nővére, Én, Éva és mellette Dóri, Éva lánya (itt is éppen pózolunk), mögöttünk a Dachstein, felhőbe burkolózva.J.

Judithkastájer2.JPG

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr774696078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2020.05.04. 14:22:20

Schweinsbraten mit Semmelknödel und Sauerkraut
(étlapon általában csak Schweinsbraten)
süti beállítások módosítása