Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.10.25. 00:00 mijemaja

Rózsaszirom szárítása teához vagy arab fűszerkeverékekhez

Címkék: tartósítás tea rózsa szárítás #összes Címkék

rózsaszirom szárítása.JPG

A piros keresztapátok gyönyörűséges tearózsája …      a rózsaszín Édes apró parkrózsája.

Az élénkpiros szirom a frissen szedett,           a sötét feketésvörös a zörgősre szárított rózsaszirom

rózsabimbó szárítása.JPGMost, mikor e-sorokat írom, ősz van, lassan véget érnek a fényes napok, a kertben pókok szállnak fonalainkon a télbe, a rózsák kinyílnak még egy utolsót: nna, ez az utolsó alkalom igazi (és nem benti vagy virágbolti) rózsaszirom begyűjtésére.

Innen jutott eszembe, leírom nektek, hogy csinálom.

A rózsákat érdemes délidőben, a napról átmelegítve leszedni, állítólag ekkor a legtöbb bennük az illó és egyéb finomság. A frissen szedett rózsát átmosom folyóvíz alatt.

Megszárítom és szétszedem a rózsát szirmokra. A bimbókat csak a zöldtől tisztítom meg, mosom, lecsöpögtetem, szárítom és szárítom... Mind a bimbókat, mind a szirmokat ehhez kiteregetem pl. papírra, lyukacsos fonott kosárkákba, és világos, száraz helyen időnként átforgatva szárítom őket. Akkor jó, ha már törnek, annyira zörgősre száradtak. Az egész rózsafejeket, nagyobb bimbókat ágastul, fejjel lefelé lógatva és szellős helyen szárítom!

Vigyázat! A kajamolyok szeretik a száraz virágokat! A kiszárított szirmokat lyukas papírdobozban, fémdobozban elzárva kell tartani, és a következő év rózsavirágzásáig el kell használni. Utána fakul, veszít az aromáiból!

Teának való használatához: hibiszkusszal, csipkebogyóval, vörös rooibos teával vagy piros aszalt gyümölcsökkel egyaránt keverem.

Fűszerkeverékben:

Az arab Ras-el Hanout, berber fűszerkeverék vagy karácsonyi illatos fűszerkeverék részeként jó a rózsaszirom a konyhámban.   

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr254868577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása