Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.01.13. 15:46 mijemaja

Fokhagymás petrezselymes olíva öntet húshoz salátához húsokhoz krémhez

Címkék: köret fokhagyma mártás petrezselyemzöld #összes balkáni konyha

petrezsezselymes fokhagyma olívaolajban 1.JPGA sült húsokhoz, halakhoz szoktam ezt az olajos petrezselymes fokhagymát elkészíteni. Igazi balkáni (előkelőbben mediterrán) öntet! Hasonlít a román muzsdéjra, de először Montenegróban ettem pont ilyennek, ahogyan készítem. Hal mellé kínálták. aztán Albániában is adták az asztalunkra a húshoz, szóval ezért mertem balkáninak nevezni. Azért szeretem, mert iszonyú sok fokhagymát simán meg tudunk benne enni – s a fokhagyma egészséges, féreghajtó, vírusölő, antibakteriális, nyomelemekkel teli … Ínséges téli időkben egy ilyen mártás sima pirítós kenyérrel is vígan ehető, és észre sem vesszük, hogy fejenként fél fej fokhagymát benyeltünk.

 

Elkészítése:

petrezselymes fokhagyma olajban.JPGA mozsárban összetöröm a fokhagyma gerezdeket, és a sok finomra vágott friss petrezselyemzöldet, (belekeverek más friss zöldet is – borsikafüvet, tárkonyt, s főleg oregánot - pár szálat, az csak gazdagítja az ízét és fokozza a gyógyhatását).

Aztán felöntöm olívaolajjal, keverem, ahogy csak bírom = és a végeredmény egy kis hideg szósz, amit hal, bárány, grillezett karaj egyaránt nagyon szeret!!!

Só, törött bors, kis citrom mehet bele tálalás előtt frissiben.

A eszembe jut, akkor a citrom héját már az elején belereszelem, mert a mozsárban összetörve jobban felszabadulnak az aromái.

A konyhámban a felhasználása:

Mediterrán országokban ezt „persillada”-nak is mondják, az olaszok gramolata-nak, (de ott szokás a gyöngyhagymával készíteni), és ettem már arab ételnek is a petrezselymes lilahagymát, tehát sokfelé ettem hasonlót, de ez akkor sem autentikus semmiféle extraság – simán csak petrezselymes fokhagyma olívaolajban.

Tényleg az egyik legkönnyebb módja annak, hogy iszonyatos mennyiségű fokhagymát megegyünk nátha, torokfájás esetén gyógyszerként, illetve gyógyhatású élelmiszerként, főként, ha mindenfélét készítek belőle:

  • Finom pirítóssal, ezt már mondtam, bármilyen felvágottal olyan reggelire, ami után nem megyünk emberek közé.
  • Héjában sült krumplival is fantasztikus! Sütőmelegen kettévágom a krumplit, belecsurgatom, hagyom, hogy átjárja, és még diétás is gyomorrontás esetére is hatékony – és finom!- segítség…
  • Halak, húsok kiváló szósza, fantasztikus dresszing salátákra.
  • Ha egy kis karavánt reszelek bele, és a tűzforró pirítósra kenem… szép tőle a reggel. Hát még lepcsánkához, lángoshoz milyen jó!
  • A minap készítettem úgy, hogy belekevertem egy adag krémsajtot. (Tejből és tejfölből készítem a házi gyors sajtot, az ilyen krémes.) „DIP”-nek mondják elegánsan a krémes mártogatóst: ez igen finom dip!!!! - ekkor rósejblit adtam mellé, s a sült krumplit mártogattuk bele.  
  • Jut eszembe, ezt a fokhagymás olajos petrezselymet a főzésnél is használják lent délen, pörköltekhez, sült húsokhoz.

 

Lehet több türelemmel simára keverni, mint a felső képeken – vagy rusztikusabbra összenyomkodni, mint a lentieken, de így is-úgy is elfogy.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr625015690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása