Tulajdonképpen a szilvás gombóc tésztája kell hozzá, semmi extra. Azt tudjátok, apátok nem nagyon tésztás, miközben a tésztás ételek finomak, egészségesek és általában elég olcsók is. Ifjúkorunkban azzal töltöttem időt, hogy rájöjjek, a tésztafélék közül melyiket eszi meg apátok, (lakásra gyűjtve, hitelt törlesztve elég sok tésztanap volt nálunk is, nemcsak a régi földműveseknél….) Most, kicsit öregecskébben rájöttem, hogy apátok szereti a sztrapacskát, és az extrább köreteket, pl. a mezei nudlit sós változatban egészen jól elfogadja, keresztapátok nagyon szereti s miis esszük bármivel!
Hát így kezdtem el gyártani Édes nudliját sósan.
Hozzávalók:
- 3-4 nagy szem jó öreg, kásásodó krumpli
- 5-5 ek sima és rétesliszt,
- 1-2 ek kukoricaliszt, egy ek gríz (búzadara)
- Egy tojás és egy csipet szódabikarbóna
- Só, bors bőven (bővebben, mint ahogy józan ésszel gondolná az ember lánya! Kifő a nudliból!)
Elkészítése
1. Elkészítem a tésztáját:
Megfőzöm a krumplit héjában, sós vízben. Meghámozom, és még melegen összetöröm.
Amikor már kihűlt, átkeverem, és egy kis „fészket nyomok a közepébe. Abba ütöm bele a tojást, sózom, borsozom, és beleszitálom a liszteket. Először a simát (azt a legnehezebb elkeverni, aztán a réteslisztet kanalazom a szitára, végül a kukoricásat, majd a grízt.
Fakanállal jól elkeverem, összedolgozom a tésztát.
2. Elkészítem a nudlikat a tésztából:
Ezeken a képeken láthatjátok a stációkat:
- A krumplis tésztát ujjnyi vastagra sodrom ki a lisztes deszkán.
- Éles késsel csíkokat vágok belőle.
- A kis csíkokat felsodorhatom hengerformára.
- 1-4 centis darabokra vágom fel, s ha van türelmem, azokat is gömbölyítem.
A nudli méreteit befolyásolom:
- milyen széles csíkokat vágok: Ha kisebb nudlit akarok, centis csíkokat, ha nagyobbat, másfél-kétcentis csík is jöhet.
- mennyire sodrom ki – ezzel megváltozatom az alakját, vastagságát is a nudlinak.
- mekkora darabokra vágom
- utána sodrom-e, gömbölyítem-e,
- villával belenyomok-e valami mintát.
Fontos! Gyorsan kell dolgozni vele, mert idővel valahogy lágyul a tészta, több liszt kell hozzá, hogy ne ragadjon, attól meg keményedik.
Látjátok mennyi féle alakban állíthatjuk elő? Ezért olyan sokféle.
Arról nem is szólva, hogy ízesíthetem már a krumpli pépet is: fűszerezhetem gombapéppel, juhtúróval, pirított káposztával, zöldfűszerrel (leginkább kaporral, petrezselyemzölddel).
3. A nudli kifőzése:
A nudli készítésekor már felteszem a nagy fazék sós vizet forrni. Nem sajnálom a víz mennyiségét, a nudli igényli a bő vizet, a visszamaradó levet pedig elhasználom leveshez, főzelékhez. (Pl. köményes, tojásos leveshez ideális!)
A nudlikból egy adagot a szűrővel beleborítok (nem szeretem kézzel, deszkáról szedni, mert könnyen felcsap és a gyöngyöző víz megégeti a kezem!), fakanállal igen gyengéden elkeverem (rázogatni illenék, el ne nyomjam a nudlikat).
Fontos! A víz forrjék, de ne zubogjon! Pár perc is feljönnek a tetejére. Akkor még egy percet reászámolok, és kiszedem a szűrőkanállal, a tűzhely mellett már ott várja egy deszkára téve a vajling s benne némi finom olaj. Abba öntöm s fakanállal rögvest el is keverem.
Jöhet a következő adag, míg el nem fogy.
Ha sokat készítenék, a kész nudli fagyasztható is!
4. Ízesítése, tálalása
Tálalása is egyszerű, sokféle lehet!
Önmagában egytálételként:
- Összevágott sült tojással összekeverve, pirított hagymával megszórva
- tejföllel, reszelt sajttal összekeverve, akár át is pirítva (pl. sütőben, szalonnakockákkal ízesítve)
- olajon pirított sonkacsíkokkal (jó hozzá egy kis tejföl, elkeverni előtte a tésztát, úgy rá a sonkacsík, és elfér mellé némi párolt zöldség)
- zöldségekkel akár párolva, akár sütve, összekeverve
- paradicsommártással, bazsalikomlevelekkel, tejfölös túróval (mint a jobb oldali képen)
- pestóval átkeverve, reszelt parmezán sajttal megszórva
- juhtúróval elkeverve, megpirítva, szalonnapörccel megszórva
- pirított borsos káposztával, vagy pirított, hagymás-almás savanyú káposztával elkeverve
- kurkumás csirkeszósszal (a felső bal oldali képen).... stb.
Tálalása köretként: szaftos, mártásos húsokhoz finom.