Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.02.03. 20:25 mijemaja

Katinka kedvenc húsa avagy sült hús és sült húsos zsír Édes szerint

Címkék: zsír sült fokhagyma főétel disznóhús húsok disznócomb #összes Címkék Édestől Aszódról tót konyha disznókaraj palóc étel Katinkának

sült hús édesanyám szerint.JPGEz az!! – mondád nekem, Katinka – ezt a húst szeretem a legjobban, - s egy kis szemrehányással- ez miért nincs még fenn a blogon?!Úgy tedd fel légyszíííí, hogy könnyen megtaláljam.

Nézem, nézem, keresem – nincsen, aztán megleltem, de valahogy nagyon nehezen. Újracímkézem: a címében is ott lesz, hogy Katinka kedvence. A bevezetéshez még annyit, hogy volt egy Szántó Györgyi nevű barátnőm, aki azt mondta, amikor édesanyám feltette a húst, és ő látta, hogy hidegen, rádobja a zsírt, felönti vízzel – hát nagyon csúnyákat gondolt Édes szakácsságáról, hiszen ez ellentmondott mindarról, amit a hús sütéséről nekünk tanítottak. (Mi még tanultunk főzni az iskolában.) Aztán megkóstolta, kapott a sült húsos zsírból is egy üveggel, s – amikor ezt mondta, mutatta is az otthonában – azóta is így készíti a sült húst. Na meg a zsírját is!

Ennyi mese után a recept: karaj vagy comb, sok fokhagyma, só kell hozzá alapjáraton és disznózsír.

Sült hús és sült zsír készítése lábasban                

Édes a karajt felszeletelte centis vastagságú szeletekre, lemosta, tisztára törölte, besózta, bedörzsölte borssal (néhanap kis köménymagot is rászórt), és betette a lábasba őket.

Aztán körberakta rengeteg fokhagymával, megkente összevágott, szétnyomott fokhagymával a hússzeleteket, leöntötte egy kevés hideg vízzel, és rárakta a rengeteg zsírt, - amiből majd lett az Édes sült húsos zsírja- lefedte a lábast és  feltette lassú tűzre.

Két-három óra múlva, ha már a hús vajpuha volt, akkor levette a fedőt, leöntötte a zsír nagyját bödönbe, és zsírjára sütötte a húst.

sült hús Édes szerint.JPGHa nem volt cél a sült zsír készítése: akkor kevesebb zsírral készítette. Nézzétek a képeket, esszük krumplipürével, párolt zöldségekkel, gombás rizzsel, lencsefőzelékkel, főtt vagy éppen héjában vele sütött, esetleg a zsírjában utána sütött krumplival is…

Édes sütőben sült karaja 

sült hús Édes szerint 1.JPGSütőben is így készült, bele a hússzeletek, rá a víz, a fokhagyma, sok zsír - ha zsírt akartunk, kevés olaj vagy zsír, ha csak sütni a húst.

Édes csak lefedte, és hagyta 3-4 órát sülni. Most azt mondom, 150 fokon középen, légkeveréssel (anno a sparheltben csak úgy.)

Ha puha volt, a zsír nagyját leöntötte, aztán fedő nélkül megpirította a húst, lepirította a zsírt.  Édes néha-néha cifrázta: a félig puha húst kivette a sütőből, friss fokhagymával megtűzdelte vagy átkente paprikás-borsos fokhagymás péppel, visszarakta a sütőbe, és megpirította.

A visszamaradó sült zsír jó kenyérre, főzéshez, és fantasztikus, ha előre megpucolt krumplit gyorsan megsütök rajta. (Ez az egyik képen ott van, és a következőkön meg a végeredményt muatatom meg.)

sült húshoz krumpli.JPG

Édes-féle sülthús grillen

Grilles változatom erre: a félig puha húst kiveszem a sütésből, és így előkészítve, fokhagymás olajjal megkenve grillrácson pirosra sütöm, és isteni. Azért jó, mert sokkal gyorsabb, mint a sima grill, a hús pedig szaftosabb.

 

Édes sülthúsos zsírja:

sült hús zsírja.JPGMielőtt megkérditek, mi van a képen: egy tepsi, benne a forró zsír és a szélén a karéj kenyér belemártva, épp a kezenben tartom, megsózva, és hammm!!! Bekapom rögvest.

Ahogy a húsnál elmeséltem, Édes a mezei disznózsírt a lábasba tette a befűszerezett karajhoz. A zsírjára sütés alatt a zsírt leöntötte a zománcos zsírosbödönbe, (én már csak kis üvegekbe töltöm, nincs itthon zsíros bödön), amíg csak annyi maradt a lábosban, amennyi a hús megpirítására kellett.

  • volt a tiszta zsír (bödön)
  • és a végére maradt az a zsír, amibe belekerült a sütéshez használt hagyma, fokhagyma, ez befőttes üvegbe ment, hamar megettük mi kenyéren. Ez ízlett annyira Szántó Gyöngyikének is!!!!!

 

Édes gazdag sülthúsos zsírja

Édes ilyet max. disznóvágáskor, vagy valami komoly jutalom (Kiváló dolgozó...) kézhezvétele esetén készített. A sülthúst a bő zsíban úszva kis tűznél hülyére sütötte, mai szóval konfitálta, de nem pirította meg, hogy teljesen puha maradjon.

Kivette a zsírból a deszkára, ott apró kockákra vágta (tulajdonképpen darálni kellett volna, de nem akart annyit mosogatni), a húst befőttes üvegbe rakta, ráöntötte a forró zsírt, így hagyta megdermedni.

No ebből tényleg gazdag ember zsíros kenyerét lehetett enni! kegyetlenül finom volt...

Édes féle sült hús maradékának hasznosítása

Édes a sült hús szaftját - főleg ha szinte nem is volt zsír, vagyis kenyérrel nem nagyon ehettük- a rajta lévő kevés zsírral általában kis lábasba vagy üvegbe tette, és felhasználta a következő főzéskor. Minden finomabb lett tőle, a lecsó, a leves, a főzelékek…

Ha véletlenül maradt a húsból, és az már kevés volt annyi embernek, akkor Édes a húst felcsíkozta, és mártásos húst készített belőle, amolyan mismást, (az paprikás hagymás volt), vagy savanyú tokányt, hogy is hívják? Vetrecét.

És most kommentálás helyett egy idézet következik, íme:

sült hús édesanyámtól.JPG

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr515060978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judit Tóth 2013.06.02. 00:58:06

Minap hívott Dalma, és kérdezte anya mi van otthon kaja? mondtam a szerény menüt. erre kérdés:oldalas zsír nics? - nem volt, de tanultam az esteből: bármi is van legyen itthon oldalas zsír, még ha husi nincs is benne!:))

mijemaja 2013.06.02. 14:25:40

@Judit Tóth: Ez az a hús, ami ellentmond a könyvbéli ismereteknek (először átforgatni zsíron stb.) - de a legjobb sült hús máig, az Amcsi néni féle csirkemell mellett.
S igen sült zsír - épp ilyennel készülünk most a borkóstolóra, többféle sült zsírral pl. tepertős libazsír, kacsazsír, húsos oldalas zsír, fokhagymás sült zsír - mellé jóféle villányi borok, s kíváncsi leszek a vendégek véleményére, mert ez itt Pesten van, ki tudja, milyen mások ízlése.

1katinka 2017.12.20. 09:25:21

Ez nagyon Jó! Én nevem is Katinka, én nagyimat is Édesnek (EÉDŐS)hívták a lányai, és készített ilyen húsit!!
Nagyon köszönöm a receptet!!
süti beállítások módosítása