Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.30. 10:58 mijemaja

Töltött körte fehér borral

Címkék: körte édesség fehérbor desszert #összes

Töltött körte fehér borral is finom, ilyenkor nem cukrozom külön a diót, csak egy kis vaníliás cukrot teszek hozzá a vaníliás íze miatt, mert jól harmonizál az egésszel. 

Megkenem a péppel a félbevágott, magtalanított körtét, fehér bort öntök köré – sütőben így pirítom puhára.
A körülötte maradt édes bort a kész körte köré öntöm tálaláskor.
Nagyon finom édesség, és mondjuk, hogy nem is hizlal, mert pl. kenyér nem is kell hozzá, igaz, lányok?

komment

2010.06.30. 10:55 mijemaja

Szeder krémlevesek

Címkék: alma leves szeder #összes

Szederből jó készíteni, mert pár szem is jellegzetes, intenzív ízt ad ennek a jellemzően nyers gyümölcslevesnek. 

Két almából almakompót, 3 kifacsart narancs leve, egy banán és egy maréknyi szeder összeturmixolva- 4 kis leveses csészébe töltve.
(Nem tettem bele mézet, mert elég édes volt a kompót, és a kompótba teszek citromlevet is az almához, ezért az sem kellett a levesbe.)
Egyben hagyott szederszemekkel díszítettem, ízesítettem.
 
Egyéb szederlevesek:
Szederkrémleves szederrel      szedres-almás-birs krémleves áfonyával            ... málnával
 
Tiszta szederből készíteni valami fantasztikusan finom!
Illik hozzá a birsbefőtt is, és bármelyik piros gyümölcs.
Őszibarackkal valami isteni volt!
Ha „erdei gyümölcsösnek” hívom a levest, akkor abba szinte mindig teszek szedret is.

 

Szólj hozzá!

2010.06.30. 10:50 mijemaja

Balkonkertem íze, avagy a zöld fűszerkeverékem

Címkék: fűszerek fűszerkeverék #összes teraszomról

Saját teraszon nevelt növényeimet elkezdtem rendszeresen kopasztani, a felsleget, el nem használt zsengeségeket szárítom, és egy kevés külön-külön szárítmányon túl összekeverem a többit, - így készül a „Balkonkertem íze” zöldfűszer keverékem.

Összetétele változó, azt teszem hozzá, ami éppen szedhető és szárítható:
      -          snidling,
      -          borsikafű
      -          egy kis kakukkfű is belefér,
-          tárkony
-          lestyán, (édesanyám „vegetalevele”)
A friss petrezselyem és zeller levél hiánya miatt, ha hozzájutok ezekhez a piacról, akkor a maradékot azonnal szárítom (vagy fagyasztom), és a szárított zöldekből azonnal teszek a „balkonkerti keverékhez.
Hébe-hóba akad zsálya, koriander – az is kerülhet bele.
Szóval szép lassan és folyamatosan összeütök egy mindenhez jó zöld fűszerkeveréket.
 
 
Váncsa István megmondta: A fines herbes -ben „petrezselyem és snidling mindig van, mellettük a leggyakrabban tárkony és turbolya”.
Váncsa Istvánnak persze igaza van, az igazi a friss, vagyis bármilyen főzetbe jó ez a zöldfűszerkeverék levélágakból, a balkonkertemből letépve nem fibes herbes:
-          snidling,
     -        borsikafű
     -        egy kis kakukkfű is belefér
     -        tárkonyágacska
     -        rozmaring csak akkor kerül bele, ha a készítendő ételhez illik az íze.
-         
         Ha van itthon, hozzáteszek egy zellerszárat, és jó pár petrezselymet is.

Összekötöm cérnával, úgy teszem bele a főzésbe. Turbolyám sajnos igen ritkán kerül…messzire kerültem az aszódi kertünktől, ahol vadon termett.

Kiegészítem egy egész megpucolt hagymával, had főjön a levesbe, mártásba, raguba, szószos húsokhoz. Össze is vághatnám, de nem szeretem a darabos hagyma ízét a mártásokban, ezért vagy egyben teszem be – úgy is szeretném kivenni- , vagy turmixolom a végén a mártást.
A főzelékekbe viszont nem cérnázok, hanem aprítok, és csak a végén teszem hozzá, de ott benne is marad a fűszerzúzalék.
 
Amit próbáltam, és ami bevált:
-          ragulevesbe, csorbalevesbe
-          tojásos töltelékekbe, (csak tojás vagy húsos töltelékbe is)
-          fasírozottba
-          májhoz (resztelt, lékay)
-          bárányhús
-          bármilyen vad, bár ahhoz kevésnek találtam, a vadhúshoz való fűszerkeverékem jobb

 

Szólj hozzá!

2010.06.30. 10:47 mijemaja

Vörös lencséből főzelék

Címkék: lencse köret főzelék főétel #összes

A vörös lencse nagyon jó, nagyon szép, meg vagyok vele elégedve… Hozzáteszem, gyermekkorom egyféle lencséjével is jól elvoltam, de azt a dőzst, amire most lehetőségem van lencséből, csak külön szakirányú képzés vagy hozzáolvasás után tudtam volna csak elképzelni.

A vörös lencse nagy előnye, hogy nem vár el tőlem előre tervezést, ha megkívánom a lencsét, vagy hirtelen azt szeretném elkészíteni, akkor nem kell előző nap (vagy kora reggel az estére vonatkozóan) eldönteni, mint a normál lencsénél. A vörös lencsére csak ránézek: „De szép vagy!” Mire ő rám mosolyog: „Megeszel?” Na jó, ez még nem az a tehén, amelyik öngyilkos lesz, ha nem esznek a szívesen kínált fehérpecsenyéjéből (tudjátok, „Galaktikus útikalauz stopposoknak”), de el kell ismerni, a csupanapfényszínű vörös lencséből a mosolygást ki lehet nézni.
Nem kell áztatni, 20 perc a főzési idő és lencseíze van – kell többet várnom egy lencsétől?
Vörös lencséből készült főzelék füstölt oldalassal, friss majorannával             Vörös lencséből készült főzelék pörkölttel
 
A főzelékhez az kell, ami a normál lencsefőzelékhez:
-          egy tasak (1/2 kg) lencse
-          egy hagyma
-          belefér 1-2 gerezd fokhagyma
-          zöldség vagy húsleves alaplé, és nem árt, ha van valami füstölt darabkánk, legalább egy kis szalonnabőr. (Ha nincs, nincs.)
-          só, bors, esetleg babér, majoránna, oregáno.
 
Elkészítem a füstölt húst:
A képen éppen főtt, füstölt oldalasom volt ez a darabka. Tyűű, nagyon jó választás volt!
 
1. A füstölt húsdarabot a hagymával, pár szem borssal, esetleg borókabogyóval felteszem főni. A füstölt húst szinte puhára főzöm. (Szalonnadarabka esetén elég 20 perc összeforralás, ott az íz kioldása, átadása a lényeg.)
 
2. Nem része a receptnek, de része a szokásinknak, hogy a füstölt hús főzése felé, amikor már majdnem puha, a levébe rakok 5-10 teljesen tisztára sikált és igen friss tojást, és 10 perc forralás után kiveszem a léből. Ezzel igen finom főtt tojást nyertem,
- akár reggelire
- akár feltétnek a lencsefőzelék tetejére. (Megpucolom, nyolcadokba vágom, szépen rárakom a tetejére – finom, egyszerű, laktató, részen felénk nagyon gyakran ettek lencsét, babot főtt tojással. Gondoljatok csak bele: előbb volt a szegény parasztnak egy-két tojása, mintsem hogy hús legyen a portáján…)
 
3. A puhára főtt füstölt húst leszűröm, meleg sütőben átpirítom, és nyerek egy szuper feltétet.
A leszűrt levet - amelybe átvittem a füstölt íz esszenciáját – felhasználom a lencse főzéséhez.
 
Főzelék elkészítése:
 
  1. Ha van füstölt levem, akkor abba teszem fel a lencsét, ha nincs, akkor megnézem, van-e valami zöldség vagy húsleves alapom. Amennyiben nincs, akkor egy kis zöldséggel csinálok a vörös lencséhez: egy répácska, egy fehér répa, és egy nagyobb zeller darabka + egy hagyma = felteszem főni.
  2.  Ha kezd puhulni a zöldség, vagy ha kész levet használok, akkor beleöntöm a lencsét. Úgy vettem észre, itt is érvényes az ökölszabály: annyi folyadék kell, hogy ellepje egy picivel a lencsét.
  3. Összeforralom, és a fél kilónyi lencséhez kb. egy ek liszttel és kevés tejjel besűrítem a főzeléket.
  4. Újraforrástól gyenge tűzön pár percig (4-5 percig) forralgatom, aztán elzárom a tüzet, lefedem az edényt, és várok 20 percet.
A főzelék puha. Nem forralom és nem főzöm hosszabban, mert lencsepürét kapok.

Szólj hozzá!

2010.06.30. 10:44 mijemaja

Sült banán

Címkék: banán édesség desszert #összes

Vajon átsütöm mindkét felét a banánnak. Ennyi, nagyon egyszerű és finom édesség - ráadásul annyi minden alapja! 

1. Ehető magában.
 
2. Ehető jégkrémmel-fagyival.
 
3. Ehető tejszínhabbal – és csokoládémártással csíkozva
 
4. Ehető más gyümölccsel, friss gyümölcsmártással
 
Sült banán jégkrémmel
A fentiek kombinációjával, kedvenc nyári desszertünk lapjaként:
-          tálka aljára teszem a sült banánt
-          erre a jégkrém vagy fagyigombócok kerülhet
-          tejszínhab
-          gyümölcsdarabok
-          csokoládéöntettel csíkok
 
Aztán én rendszeresen beleszórtam-rászórtam a gyümölcsdarabkákat is, és a csokiöntetet úgy csináltam, hogy a banánsütés után visszamaradó vajba öntöttem egy kis tejben elkevert kevéske cukrot és több kakaóport, abból meg is lett a csokiöntet.
Ez az édesség nagyon szereti az epret, málnát, szedret, de a banán ízéhez szinte minden gyümölcs, fagylalt és jégkrém passzol.
 
Mezei sült banán fahéjas cukorral
Mindkét oldalán vajban megsütöm a félbevágott banánt, piruljon meg mindkét oldala és készen is van, ez lett a mezei sült banán.
Összehoztam Fanni másik kedvencével, a fahéjas cukorral: megszórtam vele, és úgy találtuk, illik hozzá.
 
Karamellben úszó banánsziget
Gondoltuk, akkor hozzuk össze Fanni másik kedvencével, a karamellel is: a maradék vajon cukrot karamellizáltam, mártást csináltam belőle egy kis tejszínnel, és körbe öntöttem a sült banánokat.
Ott úszik a karamellben a csíkosra pirult banánsziget. Finom.
Páromnak is akartam adni, ő jégkrémmel kérte, és így született meg a „karamellben úszó banánszigeten nagy fehér jégkrémheggyel” c. konyhai alkotás. Nem volt hosszú életű, mondhatom.
 
Flambírozzuk a sült banánt
Szeretem Váncsa István szakácskönyvét. Annyi mindenféle szesszel csinál szuper ételeket, hogy a barátom mondta, ha a lakatlan szigetre csak egy szakácskönyvet vihetek magammal, az a Váncsa legyen.
Váncsa szakácskönyvét olvasgatva, mindig rájövök, kevés alkoholom van itthon, de még a meglévőket sem használom ki eléggé. Szóval ő az oka, hogy eszembe jutott a jóféle kubai fehér rum és Fanni sült banánjának házasítása. Kipróbáltuk, és eltekintve a flambírozás gyújtogatási problémáitól, a végeredmény egy ünnepi finomság lett, bárkinek merem ajánlani.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil